Rawatan dan tanda-tanda kaki kulat

Penyakit ini tidak menimbulkan ancaman langsung untuk kehidupan manusia, tapi negatif boleh mempengaruhi Umum kesihatan dan secara Umum. Untuk alasan ini, ia adalah sangat penting untuk mempunyai idea utama tanda-tanda, tanda-tanda ciri yang kulat pada kaki (kaki serta kuku), untuk segera mengambil semua langkah yang perlu untuk menghapuskan kaki yang tidak menyenangkan gangguan. Cari tahu apa yang klinis manifestasi ditemani oleh beberapa bentuk penyakit.

kaki kulat

Apa yang kulat di atas kaki saya

Baru-baru ini luka kulat kaki merebak ke tahap yang mereka boleh menjadi terinfeksi hampir setiap keempat penghuni planet ini. Ini statistik yang menyedihkan adalah kerana untuk bahagian yang paling penurunan kualitas Sepatu pengeluaran, yang secara langsung mempengaruhi keadaan kaki. Jadi, berhenti berpeluh berlebihan, ditambah pula dengan kurang bernafas bahan, kegemaran anda sepatu, sepatu dan yang lain bergaya hal, membuat syarat untuk pembiakan aktif kulat. Penyakit kelamin dari orang ke orang. Resiko dari infeksi sangat tinggi di anggota keluarga yang terinfeksi.

Ia adalah penting untuk dicatat bahwa penyakit sering berlaku selepas melawat awam kemudahan: sauna, kolam renang, solariums. Di samping itu, kira-kira 30% daripada pesakit dengan diabetes mengalami kulat kaki. Tanda-tanda awal kulat kuku pada kaki di pesakit ini, dikategorikan sebagai perkembangan yang mendasari patologi. Gula mendadak, sebagai peraturan, memprovokasi kepahitan fungoides. Penyebab agen bebas merasakan dalam tubuh dengan dikurangkan kekebalan, jadi ia adalah penting untuk memantau keadaan mereka sendiri dan masa yang betul apa-apa penyelewengan.

Kelihatan seperti kulat kaki

Gejala-gejala penyakit yang berbeza bergantung pada lokasi luka. Oleh itu, jelas memahami, bagaimana kaki cendawan, kau boleh masih dalam tahap awal penyakit mengambil semua langkah untuk menghapuskan agen patogenik. Jadi, jika yang terlibat kaki, tumit adalah menemukan retak. Bila infeksi kuku (onychomycosis), dalam ketebalan plat dilihat kuning tempat saiz yang berbeza, ada hyperkeratosis di bawah kuku di tempat tidur. Terbentuk di antara jari-jari retak dengan partikel yang jatuh. Di daerah ini, dan di seluruh kaki secara Umum, ada kejadian yang teruk gatal-gatal.

Gejala karsinoma membentuk kulat kaki

Dengan kekalahan ini berhenti luka berjangkit, biasanya setempat di luar lapisan kulit, beberapa pasien yang telah ditanda pertumbuhan plat kuku. Di samping itu, gejala yang kulat kaki karsinoma alam yang ditunjukkan oleh keratinization semata-mata. Yang terakhir ini akhirnya masuk ke kawasan kasar sifat berkulit tebal dengan lagi trend mengarah ke arah kemunculan yang mendalam tumit retak. Tanda-tanda awal kulat kaki dalam bentuk mengelupas kulit, kemerahan ringan muncul pada satu kaki, tetapi dengan masa infeksi menyebar untuk satu lagi anggota badan.

Disgidroticheskaya membentuk kulat kaki

kehilangan kaki kulat

Ini diagnosis membayangkan yang permukaan pesakit kaki yang indah muncul. Selepas ini jenis lecet pecah, di tempat mereka terbentuk erosi. Keadaan rumit oleh kenyataan bahawa permukaan luka yang menembusi bakteri dan virus yang menyebabkan radang kulit. Berdasarkan gambar kaki pasien yang menderita dari ini bentuk fungoides, ia adalah mungkin untuk memahami bahwa penyakit itu adalah jangka panjang. Selain utama gejala-gejala penyakit yang sering di latar belakang menengah jangkitan berlaku lymphadenitis, demam.

Intertriginosny membentuk

Ini jenis kulat memberi kesan ruang di antara jari-jari. Dalam bentuk ini penyakit retak, dikelilingi oleh skala dari kulit. Gejala yang kulat kaki membangunkan, biasanya kerana karsinoma fungoides. Jadi, ada retak digantikan oleh dangkal luka-luka kulit dalam bentuk luka. Ini bentuk jangkitan dalam kebanyakan kasus mengambil masa yang lama kronik tentu. Di peringkat maju daripada penyakit ini adalah penyertaan yang k jangkitan. Pandangan luar brek meninggalkan banyak untuk dikehendaki:

 • terbentuk bengkak;
 • diperhatikan kawasan kesesakan (kemerahan kulit);
 • timbul bernanah vesikel;
 • ada bau yang tidak menyenangkan.

Onychomycosis berhenti

Penyakit ini mempunyai ciri-ciri negatif perubahan dalam plat kuku. Proses patologi bermula dengan penampilan tempat dan jalur-jalur kuning. Dalam masa depan yang terkena kuku pekat, berkecai. Kaki kelihatan sangat menyedihkan. Mengubah warna plat kuku dan hyperkeratosis menyumbang untuk fakta bahawa pesakit membangun banyak kompleks, untuk berurusan dengan itu, jika hanya untuk menyembuhkan kulat. Dalam hal ini, itu adalah penting untuk dicatat bahwa dalam tempoh dan sifat terapi bergantung pada bentuk onychomycosis, yang mungkin menjadi:

 • hypertrophic – melibatkan mengubah warna kuku, ubah bentuk dan menebal;
 • kulat nedersetting – tidak membangunkan bebas, tetapi hanya di hadapan gejala yang berkaitan dengan penyakit kuku;
 • atropik – ciri-ciri kemusnahan lengkap plat kuku.

Luka kulat kaki

Ini bentuk penyakit berlaku latently. Untuk alasan ini, untuk menjawab pertanyaan, bagaimana untuk mengenali kaki kulat disebabkan oleh ragi-seperti organisma, anda hanya akan pakar. Ketika pertama tanda-tanda infeksi harus segera mencari pertolongan medis. Doktor kulit akan membantu untuk menentukan tingkat kerusakan dan akan memberitahu anda bagaimana untuk mencegah penyebaran kulat untuk kuku yang sihat. Ia adalah penting untuk tahu bahwa M bentuk fungoides ditunjukkan oleh gejala berikut:

 • kesesakan kulit;
 • kehadiran edema terjejas kawasan;
 • pembentukan kecil borok dan vesikel;
 • kehadiran yang teruk gatal-gatal.
diagnosis kulat

Pertama tanda-tanda kuku kulat

Tanda-tanda awal daripada jangkitan muncul tidak penting perubahan dalam warna kuku. Dalam pesakit ini, tumbuh membosankan atau kekuningan plat. Gejala utama kulat kaki sering tidak menjadi perhatian dan ditulis off untuk kekurangan rawatan, yang membolehkan patologi proses untuk bebas merebak ke kawasan-kawasan yang sihat. Dalam kebanyakan kasus jangkitan kesan jari-jari kaki, tapi ada kalanya onychomycosis mempengaruhi semua jari pesakit.

Putih patch pada kaki

Gejala ini adalah petunjuk yang orang sakit kulat fungoides. Klinis penyakit dimulai dengan pengelupasan kulit. Selepas itu, dermis mengupas, dan bertukar dari serpih kepingan putih, yang, menjatuhkan keluar, buat pada kakinya, "kesan debu". Sesuatu yang serupa dapat dilihat pada orang tua yang imuniti tidak mampu untuk melawan penyebaran virus.

Diagnosis

Luar gejala yang kulat kaki yang non-spesifik. Perubahan patologi plat kuku atau kulit kaki pakar layak hanya sebagai kemunculan keadaan penyakit, sebab yang anda mahu untuk memasang. Jadi, untuk mengesahkan diagnosis awal, doktor memberikan pesakit rujukan untuk mengikuti ujian makmal:

 • microsporia;
 • bakteria pemeriksaan;
 • DNA-diagnostik.

Rawatan

Pada tahap awal daripada jangkitan kulat dibenarkan menggunakan luar antifungals. Ia adalah penting untuk dicatat bahwa lebih dari 70 klinis telah mengesahkan tinggi kemanjuran dari persediaan berdasarkan terbinafine. Di samping itu, dalam tanda-tanda jelas kaki disarankan untuk menggunakan anti krim, salep dan gel. Dalam hal kehadiran luka-luka yang banyak terapi sistemik, yang melibatkan oral antifungals.

Terakhir kali untuk menghilangkan kulat telah menjadi lebih mudah dengan bantuan perubatan pedikur. Prosedur ini dijalankan menggunakan moden peralatan dalam keadaan kemandulan mutlak. Foto kaki pesakit sebelum dan selepas sesi perkakasan pedicure adalah sangat mengesankan. Dengan semua ini, ada sering perlu untuk pembedahan kawasan yang dijangkiti dari dalam kebanyakan kasus penuh disgidroticheskaya bentuk luka-luka kaki. Sementara itu, sistemik terapi untuk kurang kes-kes maju daripada penyakit ini, berikut rawatan rejimen:

rawatan kaki kulat
 1. Klasik pil harus diambil setiap hari di seluruh tentu.
 2. Pendek suplemen berakhir untuk pertumbuhan semula kuku baru.
 3. Nadi terapi – penggunaan antifungals dijalankan dengan selang lebih jauh melebihi masa rawatan.
 4. Sekejap – suplemen digabungkan dengan selang kecil yang lain dari mereka.

Ingat yang terapeutik aktiviti membantu untuk benar-benar menghilangkan menjengkelkan kulat hanya dalam kes pemeliharaan semua cadangan pakar untuk mencegah kulat. Perhatian harus diberikan kepada betul pembasmian kuman sepatu dan kaos kakimu. Di samping itu, ia adalah disarankan dari waktu ke waktu untuk menjalankan pencegahan kursus anti kaki kulat produk khusus untuk kegunaan tempatan.