Kulat pada jari-jari kaki

Kaki adalah satu penyakit, bila kulat patogen menjangkiti jari-jari kaki. Untuk menyebabkan penyakit beberapa jenis kulat.

Kaki kulat memberi kesan lipatan kulit antara jari, kemudian di bawah keadaan yang baik mula bergerak ke bawah kaki dan kuku.

kulat pada jari-jari kaki

Pada risiko orang-orang dengan gangguan metabolisme, diabetes, atlet dan orang-orang yang telah pertahanan badan dikurangkan untuk berbagai alasan. Juga banyak peluang untuk dijangkiti dengan kulat dari orang-orang yang memakai kasut tertutup dibuat dari bahan-bahan sintetik. Sering kulat pada kaki memberi kesan kepada orang-orang karena mereka hidup aktif posisi.

Menangkap kulat kaki boleh berada dalam kontak dengan orang sakit, untuk menggunakan sepatu itu, handuk, produk kebersihan atau barang-barang peribadi. Juga kulat pada jari-jari kaki mungkin muncul setelah mengunjungi tempat-tempat awam di mana kaki telanjang akan berada dalam hubungan dengan kotor permukaan.

Pada kaki mungkin memukul penyebab agen untuk kolam renang, sauna, mandi, kedai Kasut. Cukup untuk menangkap kaki atlet, ia memerlukan seorang pendek hubungan dengan subjek terinfeksi. Tentu saja, penyakit kulat tidak berlaku dalam setiap manusia.

Pada risiko orang-orang yang:

  • rata-berkaki dan hiperhidrosis;
  • ada kaki dan kuku kerosakan, di mana patogen memasuki tubuh;
  • tidak menjaga kebersihan diri, tidak merawat popok ruam;
  • tidak tinggi-kualiti dan kasut yang ketat.

Gejala yang kulat pada jari-jari kaki

Ada cukup terang gejala yang kulat, di mana anda bisa segera mengidentifikasikan kulat. Bagaimanapun, mencoba untuk menyembuhkan kulat kaki tidak perlu obat dokter akan menetapkan selepas menentukan penyebab agen, kepekaannya untuk ubat-ubatan.

Pada mulanya, kulat di jari anda ditunjukkan oleh mengelupas, kemudian di antara jari-jari membentuk gelembung kecil dengan cecair. Gelembung akan pecah dan di tempatnya akan tetap retak menyakitkan dan kudis.

Di masa depan, kaki atlet boleh merebak ke kuku kaki, akan ditunjukkan oleh bintik-bintik pada plat kuku, mereka ubah dan pecah. Tanda lain kulat jari-jari kaki akan bau.

Jenis kaki kulat

Apabila doktor tersangka yang pesakit kulat jari-jari kaki, gejala boleh berbeza, bergantung kepada bentuk penyakit.

Klassificeret kulat kulit jari-jari kaki pada pesakit sensasi, terjejas dan square.

Ada 4 bentuk:

kulat kaki gejala
  • dipadamkan. Dinyatakan dalam mengupas kulit, retak kecil. Ini membentuk kulat kulit jari-jari kaki dirawat dengan cepat, tetapi jika anda tidak mengambil langkah-langkah pencegahan, sembuh dengan kulat bisa kembali lagi,
  • intertriginous. Mempunyai ciri-ciri bengkak antara jari-jari, lipatan kulit menjadi warna merah dan lembap. Sering mempengaruhi ruang antara 3,4 dan 5 jari. Kulit kulit luar, ada retak, erosi.
  • bersisik. Tanda-tanda dia akan gatal-gatal yang teruk, mengelupas kulit putih di antara jari-jari;
  • disgidroticheskaya. Ditunjukkan oleh gelembung cecair pada jari-jari saya dan kaki, gatal-gatal yang teruk, radang. Dibuka gelembung bertukar menjadi meleleh erosi.

Lebih mudah untuk menyembuhkan kulat pada jari-jari kaki anda, jika anda punya waktu untuk berpikir secara tiba-tiba. Sedikit perubahan dalam kesihatan perlu mengambil menjadi pertimbangan apabila anda tersangka yang kulat, ia adalah penting untuk berjumpa doktor.

Rawatan kulat pada jari-jari kaki

Sebelum kau mulai merawat kulat kaki besar atau kuku, anda perlu untuk lulus pemeriksaan kesihatan, ujian untuk mengenal pasti mikroflora patogen dan kepekaan untuk ubat-ubatan terhadap kulat.

Selepas itu, doktor akan memberitahu anda bagaimana untuk menyembuhkan kulat ubat-ubatan yang, dan obat tradisional, mengesyorkan diet dan langkah-langkah pencegahan untuk kulat pada jari-jari tidak kembali lagi.

Di rumah perlu kuman semua item yang dijangkiti sebelum kau mulai rawatan kulat jari. Jika anda mempunyai peluang untuk buang tekstil ia adalah lebih baik untuk dilakukan. Jika tidak, anda perlu untuk mendidih, untuk wap, untuk merawat pelbagai disinfektan formulasi.

Lama Selipar akan dibuang. Kasut mesti diproses dengan alat-alat khas, kau boleh letakkan di dalam kapas direndam dalam pokok teh minyak dan meninggalkan semalaman kasut dalam beg yang ditutup.

Kulat kulit ibu jari boleh sembuh dalam sebulan. Ia bergantung pada betapa infeksi telah pergi jauh ke tisu. Untuk luka-luka kecil, sebagai contoh, jika hanya menemukan jamur di jari kecilku dan di tempat lain, ia adalah cukup untuk menggunakan salep.

Di peringkat maju rawatan kulat pada jari-jari kaki mengambil masa, setiap 2 minggu dadah perlu digantikan, jadi itu penyebab organisma tidak maju cara kekebalan. Doktor kulit akan memberitahu anda bagaimana untuk menghilangkan kulat lebih cepat, apa tindakan untuk mengambil untuk penyakit itu tidak kembali.

Keputusan yang baik memberikan solusi Burov. Perlu basahkan bola kapas dan tempat kompres pada kulit atau ibu jari di lipatan di antara jari-jari kaki di mana itu membentuk kulat. Untuk menyembuhkan kulat pada kaki kecil, prosedur ini berulang-ulang untuk 15 menit setiap hari, sehingga tanda-tanda yang hilang.

Jika kulat dikesan berjalan pada bola jari-jari kaki dan kuku kaki – dokter akan menetapkan pil dalam. Ia yang kuat sistemik ubat-ubatan yang membantu untuk menghilangkan gejala-gejala penyakit. Selain itu, apabila diagnosis kulat pada jari-jari kaki, rawatan mungkin termasuk immunomodulators, ubat untuk alergi dan antibiotik, jika kulat pada kaki besar disertai oleh infeksi bakteri.

kulat kaki rawatan

Rakyat terhadap kaki kulat

Sebelum bagaimana untuk merawat kulat pada jari-jari kaki anda rakyat, anda perlu periksa sama ada anda alah kepada komponen yang dinyatakan dalam resep. Untuk melakukan ini, ada dana yang boleh digunakan untuk inner bengkok siku, tunggu dan lihat sama ada tindak balas. Jika tidak ada tindak balas, ia bermakna bahawa anda boleh digunakan.

Rangsangan utama untuk mendapatkan keinginan untuk tidak membuang saudara-saudara. Jadi, kita harus lebih cepat untuk menyembuhkan kulat kulit ibu jari, kuku atau kaki. Di latar belakang ubat-ubatan yang ditetapkan boleh ubat yang boleh mempercepatkan proses penyembuhan jauh.

Terbukti selamat rawatan untuk jamur mulai membersihkan kentang rebus. Anda perlu untuk mengupas kentang, mencuci bersih dan memasak. Lembut kulit perlu meregangkan di dalam air yang sama di mana ia dimasak.

Selepas sejuk massa dituang ke besen, ada juga yang tenggelam kaki selama 15 minit. Selepas masa kaki dicuci di air panas, dikeringkan dan berlumur dengan lemak babi. Prosedur ini berulang-ulang setiap hari sehingga kulat hilang.

Satu lagi terbukti resep tidak permintaan khusus perbelanjaan. Terpakai bila kulat dari jari berpindah pada kuku. Anda perlu untuk mengambil 70% cuka, air dan tepung untuk uli sedikit doh. Yang menyebabkan sekaligus melapisi berpenyakit kuku setiap hari. Selepas beberapa ketika kuku kulat boleh membuang.

Di peringkat awal penyakit juga membantu keping lemon digunakan untuk kulit yang terlibat dengan kulat. Mereka tetap dengan pembalut dan meninggalkan untuk 15-20 menit. Anda juga boleh mengambil kaki mandi dengan merebus kulit aspen. Untuk persediaan rawatan penyelesaian perlu mengambil 100 g kulit kayu dan minuman dalam 0.5 liter air.

Bawang putih telah lama dikenal untuk anti bakteria. Untuk memerangi yang kulat harus dihancurkan ke pulp 2 cengkeh bawang putih, campuran dengan lembut mentega. Ini buatan sendiri salep digunakan pada wabak penyakit ini setiap hari. Sudah seminggu kemudian, akan melihat jelas peningkatan, tapi tentu harus dilanjutkan selama 4 minggu.

Rowan daun harus dihancurkan untuk konsisten lembik dan memohon pada waktu malam untuk terlibat kulit sebagai kompres. Prosedur itu berulang-ulang 10 hari berturut-turut, kemudian mengambil istirahat. Masa rehat digunakan merebus chamomile, berturut-turut dan violet. Herba diambil dalam jumlah yang sama, menuangkan satu liter air mendidih. Penyelesaian perlu tanamkan sehingga sejuk. Sup siap digunakan untuk lotion untuk tempat-tempat yang terjejas.

Pencegahan kulat pertumbuhan pada kaki

kulat jari-jari kaki pencegahan

Kulat pada jari-jari tidak selalu dirawat dengan mudah dan cepat, kadang-kadang anda perlu untuk bertahan jangka panjang rasa tidak selesa. Sekali lagi tidak untuk menghadapi apa-apa penyakit, anda perlu untuk mengikuti langkah-langkah pencegahan. Peraturan utama adalah untuk memilih kualitas sepatu yang dibuat dari bahan alami. Harga yang paling mahal kasut akan lebih murah daripada rawatan kulat dan akibatnya.

Untuk mencegah kasut perlu dikeringkan, dari waktu ke waktu dirawat dengan cuka, dan semburan pewangi. Sarung kaki perlu untuk memilih bahan-bahan asli untuk berubah setiap hari atau lebih sering jika perlu. Kurang risiko mendapat kulat orang-orang yang kaki yang kering dan bersih. Baik yang membantu sistem imun anda bisa menyediakan, jika kau betul diet dan rutin.

Jika ada kecurigaan selepas melawat kolam renang atau sauna, kamu boleh menyapu kaki dengan jus lemon atau mandi dengan syampu khas, setelah mencuci seluruh tubuhnya. Di tempat-tempat awam (ruang loker dan mandi gimnasium, kolam renang, sauna) menggunakan Selipar getah dan tidak berkongsi dengan rakan-rakan. Di sebuah kedai Kasut untuk mencuba kasut anda perlu menggunakan digabungkan dengan kaus kaki.

Membunuh spora untuk suhu yang tinggi, mendidih, klorin yang mengandungi ubat-ubatan. Cadar dan pakaian manusia menderita dari kulat harus dicuci berasingan, setelah yang mereka perlu besi zat besi atau untuk wap.

Semua permukaan di rumah itu harus diperlakukan secara berkala dengan disinfektan. Untuk mengelakkan pengumpulan kelembapan di ruang udara sering.