Kelihatan seperti kulat kuku kaki

Setiap orang ketiga di bumi berhadapan dengan masalah yang sama seperti yang delamination dan runtuh kuku, plat plastik adalah onychomycosis. Penyakit ini memberi kesan kepada kumpulan umur yang berbeza. Jamur kuku kaki (foto di bawah), merebak dengan cepat dan menyesuaikan diri dengan keadaan baru. Mempertimbangkan faktor utama kejadian, jenis dan rawatan kulat.

kulat kuku kaki

Apa yang kulat kuku?

Onychomycosis – penyakit yang memusnahkan plat kuku. Kulat makan keratin – bangunan Yayasan kuku. Jangkitan masuk ke dalam sel ruang dan bermula division. Di peringkat maju patologi boleh mempengaruhi kulit kaki, di antara jari-jari kaki, tumit.

Anda boleh mendapatkan terinfeksi dengan onychomycosis cukup mudah. Jangkitan boleh bersembunyi di pantai, mandi awam, atau di kolam renang. Kebarangkalian yang tinggi menangkap kulat dari yang terinfeksi saudara atau teman-teman (menggunakan alat yang sama sehari-hari kehidupan).

Ada beberapa sebab utama yang bisa memicu penyebaran virus di dalam tubuh manusia:

  • sistem imun yang lemah – penurunan dalam perlindungan pasukan akibat penyakit berjangkit atau radang asal.
  • patologi pembuluh darah (macet urat) pelanggaran organ-organ dalaman (kencing) yang membawa ke masalah dengan peredaran darah di kaki yang lebih rendah;
  • kerosakan kecil kulit pada kaki (melecet, mikro-retak, jagung, kapalan), terhasil dari memakai kasut yang ketat;
  • mengabaikan ruam dan berpeluh kaki yang lebih rendah;
  • pelanggaran langkah-langkah hati – sesuai orang lain kasut, mengunjungi tempat-tempat awam tanpa Selipar, dan mengabaikan kebersihan kaki.

Kulat kuku bermula pada kaki yang besar. Di samping itu, virus boleh membangunkan di jari kecil.

Jenis kuku kulat

Onychomycosis bisa membangkitkan beberapa jenis kulat. Dermatophytes, misalnya, dapat dilihat dalam bentuk kelegapan kuku. Diperhatikan pembentukan kuning tempat di tepi atau di tengah-tengah plat. Di samping itu, mungkin ada parabola jalur sepanjang terjejas.

Ragi kulat menimbulkan ubah bentuk plat kuku. Ia sangat menipis dan mula bergerak dari tempat itu, ia menjadi kelabu. Metabolisme cedera sel-sel menjadi lebih teruk, kuku aci lubang galian muncul. Di samping itu, sekitar epidermis muncul radang, bengkak, kemerahan, diperhatikan kehilangan kuku kulit.

Acuan bakteria boleh mencederakan plat kuku jika sudah ada penyakit yang menyebabkan malnutrisi kuku. Dalam hal ini juga clouding plat, mengubah warna (dari cahaya kuning dan hijau ke coklat dan juga hitam).

Untuk mencari penyebab dan agen penyebab perubahan negatif dalam kulit dan kuku, anda perlu untuk melihat seorang pakar. Definisi diri penyakit dan rawatan tanpa nasihat dokter boleh penuh dengan konsekuensi.

peringkat penyakit

Peringkat penyakit

Jamur infeksi kuku mempengaruhi sel-sel yang sihat secara beransur-ansur. Penyakit ini telah beberapa tahap pembangunan, yang masing-masing telah khusus manifestasi. Bagaimana perkembangan yang kulat dalam bentuk yang berbeza, yang ditunjukkan dalam gambar.

Peringkat pertama onychomycosis telah ada manifestasi menarik. Dalam kebanyakan kasus ini tersembunyi mengalir. Pertama tanda-tanda kuku jari adalah sedikit samar-samar, merubah warna, mikroretak dan kuning tempat dalam bentuk bulatan atau jalur memanjang, ada tuberosity. Tunas kulat boleh diiringi dengan gatal-gatal dan terbakar. Betul mengesan jangkitan dalam tahap awal adalah sukar seperti yang tanda-tanda yang sama dengan yang lain (psoriasis, penyakit hati).

Jika masa tidak begin rawatan, penyakit ini akan bergerak ke peringkat seterusnya – Hyper piala. Kuku menjadi menebal, gelap. Ubah bentuk plat, menghancurkan dan kemusnahan.

Menjalankan sebuah bentuk penyakit kuku ditunjukkan oleh teruk penipisan plat kuku, yang mengarah ke lagi penolakan. Sekitar kulit bertukar biru, ada bau yang tidak menyenangkan.

Dalam kes jangkitan seiring jangkitan mungkin proses bernanah.

Gejala

Onychomycosis mempengaruhi kuku kaki, jarang mengalami tangan. Penyakit ini bermula dengan ibu jari dan jari kelingking (mengangkat tepi luar), secara beransur-ansur memukul semua plat.

Untuk menentukan kulat akan membantu membawa tanda-tanda onychomycosis:

  • penampilan jalur dan bintik-bintik putih atau rona kehijauan di bawah kuku;
  • clouding plat, mengubah warna (dari kuning untuk coklat gelap);
  • kemerahan dan mengupas kulit sekitar kuku;
  • penampilan patch kasar pada kaki dan di antara jari-jari kaki;
  • pembentukan acuan pada kuku.

Tahu bagaimana untuk mengenali penyakit di peringkat awal, anda boleh melihat tanda-tanda utama kulat kuku di dalam gambar. Ini akan sekurang-kurangnya kira-kira memahami bagaimana perkembangan jangkitan, dan dalam kes pengesanan gejala yang sama, berjumpa doktor.

Rawatan

rawatan

Rawatan onychomycosis bergantung pada tahap mengabaikan dan ciri-ciri individu penyakit. Rawatan harus menyeluruh, dan terdiri dari ubat-ubatan dan pelengkap teknik obat tradisional.

Alat farmasi

Pemula yang kulat bertindak balas dengan baik untuk rawatan topikal. Anda boleh menggunakan krim, wangi-wangian, pernis. Ubat ini menembus jauh ... ke yang terinfeksi tisu. Mereka berjuang dengan kulat tidak hanya di ketebalan kuku, tetapi juga untuk menghapuskan jangkitan yang telah merebak ke kaki, tumit, kawasan di antara jari-jari kaki.

Di peringkat maju onychomycosis tempatan rawatan perlu untuk memperkuat sistemik ubat-ubatan (untuk menggunakan dalaman). Ubat-ubatan yang dihasilkan dalam bentuk atau kapsul, dan kesan pada kulat patologi dari dalam.

Yang penting!

Ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor berdasarkan ciri-ciri penyakit, jenis dan tahap pengabaian. Rawatan diri dikecualikan, seperti yang tidak terkawal pengambilan ubat-ubatan yang berbahaya untuk kesehatan.

Obat tradisional

Kuku fungoides boleh dirawat dan binatang-mesra cara. Rakyat adalah baik pembantu dalam pengobatan penyakit.

Cuka mandi

Dalam 2 liter air panas (37 derajat) bercampur dengan 5 besar. 9% cuka. Kaki perlu melambung dalam apa-apa penyelesaian setidaknya setengah jam. Seterusnya, dengan kuku file untuk membersihkan lembut lapisan Horny kuku, dan batu timbul untuk merawat kawasan yang terlibat pada kaki dan di antara jari-jari kaki. Selepas manipulasi itu adalah disarankan untuk memohon satu anti krim atau penyelesaian. Prosedur dilakukan secara teratur (1-2 kali sehari) selama berbulan-bulan.

Teh pohon minyak

Cedera kuku harus basah sebelum tidur, berbalut dan tinggal untuk malam. Di pagi membuang pembalut, membersihkan kuku dari lapisan kulit mati dan lagi titisan teh minyak pokok, tetapi tidak untuk roll. Rawatan ia adalah penting untuk terus sampai, sehingga anda mula tumbuh kuku yang sihat.

Rawatan dengan yodium

Cedera plat kuku harus 2 kali sehari untuk melumasi 5% penyelesaian yodium. Terapi berlangsung setidaknya 3 minggu. Ini digunakan farmasi ubat-ubatan terbuka dan tertutup gunakan, yang ditetapkan oleh doktor.

Sebelum setiap manipulasi orang farmasi atau dengan cara kaki anda harus wap atau di soda larutan garam, dan untuk membuang lapisan Horny. Hati-hati persediaan plat untuk prosedur membenarkan dadah untuk menembus lebih dalam terlibat lapisan dan untuk lebih berkesan melawan infeksi.

Bagaimana untuk merawat kuku kulat pada kanak-kanak?

kulat pada kanak-kanak

Memerangi kulat adalah sebuah proses yang kompleks. Jika penyakit itu pasti di kanak-kanak, rawatan harus melantik hanya seorang dokter, karena kebanyakan obat terhadap jamur beracun, dan mampu menyebabkan pada kanak-kanak reaksi alergi yang teruk.

Bagi rakyat dalam rawatan kuku kulat pada anak-anak, pakar tidak menyarankan menggunakan mereka sebagai rawatan utama. Mandi, lotion, dan cara untuk menggosok boleh membuang gejala, tetapi jangkitan akan tetap di dalam. Oleh itu, rawatan onychomycosis dalam kanak-kanak harus secara medis dan tegas berkoordinasi dengan doktor.

Jamur infeksi kuku untuk masa yang lama dapat muncul samar-samar gejala, dan pesakit boleh segera membayar perhatian kepada mereka. Biasanya rawatan bermula dengan tanda-tanda yang jelas penyakit (menebal dan clouding plat kuku, runtuh dia dan penolakan dari tempat tidur). Ia adalah penting untuk mencegah peringkat teruk, dan segera mendapatkan bantuan perubatan. Kombinasi terapi membantu untuk menghapuskan jamur dan mencegah yang tidak diinginkan komplikasi.