Kulat kulit kaki: bermaksud untuk penyakit ini

Kemerahan, mengelupas kulit kaki, lecet dan retak di antara jari-jari kaki adalah gejala utama yang disertakan yang kulat kulit kaki. Untuk mengenal-pasti agen penyebab kulat dan rawatan yang mencukupi hanya boleh pakar-dokter kulit, pertama tanda-tanda penyakit harus mendapatkan bantuan dari dokter. Tepat pada masanya rawatan membantu untuk mengelakkan komplikasi dan pembangunan kronik bentuk penyakit.

kulat kulit pada kaki

Apa yang kulat kulit kaki

Penyakit yang disebabkan oleh patogenik kulat mikroskopik, yang disebut dalam klinis berlatih dengan fungoides. Kulat kulit pada kaki milik kepada kumpulan kurap, adalah disebabkan oleh patogen genus M, kulat. Penyebab agen mycoses hidup di alam (dalam tanah dan tumbuh-tumbuhan), pada badan atau di haiwan yang masih aktif, sedang dalam pakaian atau kasut orang yang sakit.

Kelihatan seperti kulat kaki

Yang kulat menyebabkan radang kulit di tempat-tempat lokalisasi jangkitan kulat. Jenis utama kurap kaki adalah:

 • Kulat ini tapak kaki, di mana luka adalah merah, bersisik, kulit retak. Sering pesakit tidak mengalami rasa tidak selesa, yang menyumbang untuk meluas ini jenis penyakit.
 • Kaki atlet di mana luka adalah setempat di gerbang kaki tidak dalam hubungan dengan tingkat permukaan. Di lokasi di tumpuan jangkitan pembentukan kecil lecet diedarkan di bahagian dalaman dan luaran kaki, dibuka, membentuk pada permukaan kulit erosi dan popok ruam. Proses ini disertai dengan gatal-gatal dan rasa terbakar. Setelah membuka vesikel (gelembung) penyakit yang pas di dalam bentuk berikut.
 • Kulat kulit kaki, menarik ruang di antara jari-jari. Ini bentuk penyakit dan yang paling biasa. Ditunjukkan dalam bentuk retak, tepi yang dilindungi dengan yang putih rim pengelupasan kulit. Sebagai peraturan, ini bentuk telah lama kronik tentu dan miskin sambutan untuk rawatan.
 • Kulat pada kaki yang lebih rendah atau kaki ditunjukkan dalam bentuk bulat tempat pink atau merah kulit bersisik. Dengan pembangunan jangkitan tumpuan radang tumbuh, proses ini disertai dengan teruk gatal-gatal.

Gejala

Bergantung kepada bentuk penyakit dan lokalisasi radang, jangkitan disertai oleh gejala yang berbeda beberapa yang sama ciri-ciri:

 • pengelupasan kulit;
 • sedikit atau kemerahan yang teruk kulit pada yang luka;
 • gatal-gatal;
 • terbakar;
 • lecet atau retak pada kulit.
tanda-tanda kulat kulit

Lecet di antara jari-jari kaki

Gejala utama kulat kaki yang disebabkan oleh jamur yang genus M, adalah penampilan lecet di antara jari-jari kaki, biasanya antara jari keempat dan jari kecil. Perjalanan penyakit disertai oleh edema bersebelahan dengan jari-jari kulit, yang teruk kawasan kemerahan dengan gelembung kecil pada permukaan mereka. Radang mengelilingi rim epidermis, yang telah hilang.

Pertama tanda-tanda

Penyakit kulit kaki selalu disertai dengan beberapa yang sama ciri-ciri, penampilan yang menunjukkan jangkitan kulit oleh spora berbahaya mikroorganisme. Dapatkan bantuan dari dokter kulit diperlukan dalam hal-hal berikut:

 • penampilan pada kulit dalam lipatan kaki atau di antara jari-jari kaki retak atau lecet;
 • menebal dan besar menebal kulit kulit kaki;
 • kemerahan kulit bahagian, mereka mengelupas;
 • terbakar atau gatal-gatal.

Sebab

Jangkitan berlaku kerana beberapa sebab, selepas langsung atau tak langsung hubungan pasien dengan infeksi pembawa atau barang-barang peribadinya, rumah barang-barang. Faktor risiko jangkitan rama-kaki termasuk:

 • kaki gangguan peredaran dan penyakit yang berkaitan (urat);
 • Umum lemah atau tempatan kekebalan;
 • kegagalan mematuhi peraturan kebersihan;
 • kelemahan pelindung sistem badan setelah mengambil antibiotik;
 • berpeluh berlebihan kaki kulit;
 • kehadiran kulit luka kecil (melecet, goresan).

Cara utama daripada jangkitan

Kulat kulit pada jari-jari kaki, kaki dan kaki yang dihantar dari pembawa patogen untuk media dengan langsung dan hubungan tidak langsung. Hubungan langsung melibatkan interaksi dengan pesakit, pembawa (manusia atau binatang), dijangkiti tanah atau tumbuh-tumbuhan. Dalam konteks hubungan tidak langsung jangkitan berlaku melalui barang-barang peribadi pesakit, pakaian, sepatu atau kebersihan diri barang-barang.

Jenis kulat

Untuk tepat menentukan jenis kulat hanya boleh doktor kulit dengan pemeriksaan visual, data yang ditetapkan oleh ujian makmal. Bergantung pada patogen yang kulat (ragi, acuan, kulat genus M) pada kulit kaki, terdapat beberapa jenis penyakit, termasuk:

 • kandidiasis kaki;
 • kaki atlet;
 • trichophytosis kaki;
 • onychomycosis (kulat kuku).
bagaimana untuk merawat kulat kulit

Daripada untuk merawat

Rawatan kulat kulit pada kaki yang panjang kompleks terapi, dalam kes-kes yang teruk termasuk menggunakan sistem alat untuk oral pentadbiran. Luka-luka kecil yang penekanan pada terapi tempatan dengan bakteria dan agen antiseptik. Dalam bentuk akut penyakit ini juga dilantik mandi panas untuk melegakan radang dan membuang sel-sel kulit mati. Dalam beberapa kes, ia adalah perlu untuk mengendalikan kasut dan pakaian pasien dengan penyelesaian khas untuk mengelakkan berulang.

Alat sistem

Sistem untuk oral pentadbiran dilantik dalam kes-kes ketidakberkesanan dadah tempatan tindakan dalam bentuk yang teruk dan maju daripada penyakit. Kursus ubat-ubatan oral terhadap kulat ditunjukkan untuk jangkitan kulat dalam lapisan kulit, tidak hanya membantu untuk merawat fasa akut, tapi juga untuk mencegah pemindahan penyakit ke dalam bentuk kronik. Regimen, rawatan dan dos yang dipilih oleh doktor yang merawat.

Media tempatan

Terapi obat tempatan tindakan termasuk bukan hanya menggunakan anti krim dan mur, tetapi juga menggunakan semburan khas, aerosol dan lotion. Bentuk dadah yang ditetapkan oleh para dokter kulit, bergantung pada jenis patogen, tahap luka-luka kulit kaki, peringkat penyakit dan ciri-ciri individu pesakit. Tempoh rawatan tempatan dadah boleh terdiri dari 2 minggu untuk 3 bulan.

- Kulat salep

Dalam rawatan kulat kulit kaki dalam kebanyakan kasus menetapkan anti salep seperti lamisil krim atau analog. Digunakan ubat dalam bentuk salep atau krim di kering kulit tumit atau tempat-tempat lain yang lokalisasi radang, sebelum dibersihkan dengan hati-hati dari sel-sel mati epidermis, apa-apa selain SERANGAN. Jenis penyakit rawatan boleh terdiri dari 2-3 minggu untuk 2-3 bulan.

Ubat kaum

Penggunaan rawatan mungkin hanya dengan persetujuan doktor yang merawat. Asas alat untuk mandi, memampatkan dan aplikasi terhadap kulat kulit kaki cuka, lain, pengembang soda, herbal teh, sabun. Berlatih prosedur berikut:

rakyat dan pencegahan
 • Mandi dengan penyelesaian soda dan garam. 3 liter air pada suhu 36-40°C, gunakan 3 sudu garam dan 3 sudu baking soda. Tempoh prosedur – 10-15 minit selepas mandi, bilas berjalan kaki di bawah hangat air. Digunakan dalam akut membentuk kulat dalam 7 hingga 10 hari, dua kali sehari.
 • Lotion dengan merebus herba. Untuk menyediakan sup sama campuran bahagian kering kulit kayu oak, bunga bunga itu, daun verbena officinalis. Untuk menyediakan sup 3 besar. l. campuran tuangkan segelas air mendidih, menjaga api kecil 10-15 minit. Membuat sebuah kompres dengan sup mengakibatkan tiga kali sehari selama 20-30 menit.

Pencegahan

Kaedah utama pencegahan kulat kaki, adalah pemeliharaan rendah bersih peraturan di tempat awam seperti kolam renang, sauna, gim. Penyelenggaraan Umum dan tempatan kekebalan selepas penyakit yang serius termasuk seimbang, vitamin, betul rehat dan tidur, juga adalah untuk mencegah kulat.