Gejala pertama kulat kuku pada kaki

Menurut statistik, hampir setengah dari semua lawatan ke dokter kulit, salah satu cara atau yang lain, yang berkaitan dengan kulat. Jangkitan adalah mungkin di kolam renang, sauna, melawat pantai atau berjalan pada orang lain ' kasut. Belajar semua tentang bagaimana tidak ada kotoran dan lain-lain diagnostik untuk mengenal pasti jamur kuku kaki – gejala manifestasi onychomycosis awal dan kronik peringkat penyakit.

kulat kuku gejala

Apa yang kulat kuku kaki

Penyakit yang menyebabkan parasit mikroorganisme yang disebut sebagai fungoides atau onychomycosis. Doktor percaya bahawa mendapatkan mereka lebih daripada yang lain adalah orang-orang dengan diabaikan kaki dengan tumit retak, kapalan. Tidak stabil atau kering kulit juga dianggap utama menyebabkan infeksi berhenti. Jenis yang kulat, ada banyak, karena di alam, ada beberapa ratus kulat patogen, dapat parasitize pada tubuh manusia. Yang paling biasa yang dermatophytes, ragi dan acuan parasit.

Ragi

Kedua, frekuensi kejadian kulat kaki. Paling sering berlaku pada jari, sebagai komplikasi sudah sedia ada kulat disebabkan oleh dermatophytes. Juga memberi kesan kepada plat kuku dari tepi. Untuk gejala awal ditandai oleh penampilan di ujung jari anda, bintik-bintik hitam, yang secara beransur-ansur meningkat dalam ukuran.

Acuan

Ini seperti kulat ini sangat tidak biasa – mereka menderita hanya tiga pasien yang digunakan untuk membantu doktor.

Dermatophytes

Pertandingan antara patogen onychomycosis adalah dermatophytes, mereka memukul kaki, ruang di antara jari-jari. Menyebabkan mengelupas, sakit di kaki semasa memandu. Tanpa rawatan yang betul ada risiko berhentinya.

Kelihatan seperti kulat kuku kaki

Hari ini dalam bidang perubatan, menggunakan dua klasifikasi onychomycosis: pertama – jenis perubahan patologi, dan kedua bergantung pada lokalisasi. Berdasarkan jenis kulat, semua jenis dibagi menjadi empat sub: wilayah, normotrofichesky, hypertrophic dan atropik. Bentuk lokalisasi jenis penyakit beberapa lagi:

 • distal – bila kulat hanya mengalami kelebihan;
 • sisi – proses patologi begin sekitar lipatan kulit;
 • proksimal – perubahan yang memberi kesan bahagian yang lebih rendah;
 • putih dangkal onychomycosis – ada bintik putih atau jalur.

Wilayah onychomycosis

Ini adalah peringkat awal yang kulat, pasti yang bebas sangat sukar. Ini jenis kulat disertai oleh perubahan dalam plat kuku yang digambarkan dalam penampilan yang sempit kelabu jalur. Lama-kelamaan, gejala kulat kuku pada kaki yang lebih buruk: warna mulai pudar, ada pecah, ketebalan plat tetap sama. Kadang-kadang anda mungkin mengalami grey-bintik kuning.

Normotroficheskie

Ini jenis onychomycosis ditunjukkan dalam pengurangan kebijaksanaan, tapi mengekalkan ketebalan solid bagian dari jari. Gejala utama dari buruh piala jenis:

 • meningkatkan kerapuhan;
 • kehilangan gloss;
 • penampilan putih atau kelabu-kuning tempat-tempat di seluruh permukaan kuku.
 • tempat tidur adalah visual dibagi menjadi beberapa sektor;
 • secara beransur-ansur dari bawah kuku bermula untuk pergi grey goo.
jenis kuku kulat

Hypertrophic

Ini salah satu ciri tertentu adalah pembentukan berhentinya di pinggir. Hipertropi membawa kepada menebal plat kuku, kemunculan pola khusus. Pesakit sering mengeluh sakit, terutama ketika berjalan, yang berlaku hanya selepas mengambil ubat sakit. Hypertrophic kulat mempunyai tiga peringkat:

 • Jumlah besar – besaran luka, yang mempengaruhi ketebalan plat kuku.
 • – Sisi muncul di bahagian sisi.
 • Distal jangkitan akan berada di bawah percuma sebahagian daripada tempat tidur.

Putih dangkal membentuk

Untuk jenis kulat ditandai oleh penampilan kecil tumpuan jangkitan di tengah-tengah atau tepi kuku anda putih, atau hampir putih. Ini jenis onychomycosis hanya muncul pada kaki. Kerana untuk fakta bahawa spora menarik hanya bahagian atas jari, plat berubah bentuk yang sangat jarang, tapi menderita dari yang kulat, lapisan atas dan epidermis. Jika tidak dirawat, bahagian paling sukar menjadi longgar dan kasar. Sebagai peraturan, dangkal onychomycosis dermatophytes menyebabkan.

Atropik

Disertai oleh pelepasan plat dari lembut kuku di tempat tidur. Kuku yang terlibat menjadi membosankan dengan grey specks dan secara beransur-ansur kehilangan kemilaunya. Umumnya, ini jenis kulat muncul sebagai komplikasi lain jenis fungoides. Dalam ketiadaan rawatan yang betul, luka-luka boleh berlaku ditutupi dengan hyperkeratosis.

Candidal onychomycosis

Sering digabungkan dengan periungual luka-luka sihat tisu. Patologi, biasanya berlaku pada 3 atau 4 jari tangan atau kaki. Untuk vulvovaginal fungoides ditandai dengan kehadiran-tanda berikut:

 • tidak ada kulit di garis pertumbuhan kuku;
 • kerapuhan dan runtuh tepi plat;
 • penampilan band melintang di kaki tempat tidur;
 • radang kulit lipatan;
 • warna coklat plat kuku;
 • kesakitan tisu lembut.

Proksimal-mengubah bentuk

Salah satu bentuk yang jarang ditemui onychomycosis. Penyakit sering mula tumbuh dari tisu lembut, secara beransur-ansur untuk kuku yang sihat. Pertumbuhan kulat dimulai dari tengah kuku. Tanpa pengobatan, plat perubahan warna, mulai runtuh dan mengelupas.

Atropik

Ini bentuk adalah penyakit jahat ciri-ciri perubahan dalam warna biasa pada kecoklatan-grey. Gejala muncul secara beransur-ansur: pertama, plat kehilangan kemilaunya dan menjadi membosankan, kemudian kuku dimusnahkan, dan tempat tidur dilihat longgar kelompok kecil kulit serpih. Proses patologi bermula dengan bahagian luar, dengan masa menyeluruh kawasan pertumbuhan kuku dan kulit roller.

Bagaimana untuk mengidentifikasi kulat pada kuku kaki - gejala biasa

Bergantung pada peringkat penyakit membezakan penuh dan parsial berhentinya hipertropi, kedua-dua konsep saling tetapi tidak sinonim. Di bawah atropik jenis adalah pelanggaran pertumbuhan, penipisan dan kemusnahan lengkap plat kuku – ini adalah peringkat jumlah kerusakan. Sering, setelah mengesan maju peringkat pasien mengeluh kepada dokter-dokter kulit, tidak hanya mengubah struktur, tetapi dalam banyak rasa sakit.

Hypertrophic kulat kuku pada kaki gejala:

 • memperoleh warna kuning di pinggir plat atau muncul putih benda asing di sekitar pertumbuhan;
 • cacat – ada ombak, lebam, dan lain-lain penyelewengan;
 • kusyen adalah merah, bersisik dan bengkak dengan pengembangan jangkitan;
 • mula membagi atas tingkat, untuk beranjak dari tempat tidur;
 • di antara jari-jari ada retak kecil, kadang-kadang lecet.
tanda-tanda kuku kulat

Gatal-gatal dan terbakar

Sangat sering penyakit muncul di kaki dalam bentuk yang teruk gatal-gatal. Perasaan ini bermula untuk mengganggu pesakit dari hari pertama setelah infeksi. Jika spora kulat diserang plat, ada gatal-gatal di sekitar daerah yang terinfeksi, kulit menjadi lembek, kering dan mengelupas, iritasi. Jika jangkitan mulai dengan lembut tisu, jari gatal. Dengan kuat memberus kulit selepas gatal-gatal datang terbakar. Biasanya gejala-gejala ini berlaku dengan luka-luka kaki, kurang dalam onychomycosis tangan.

Kehilangan warna asli

Berikut adalah gejala onychomycosis, yang menggantikan atau makanan tambahan yang gatal-gatal. Warna akan bergantung pada jenis agen, yang menetap di dalam tubuh manusia:

 • Dermatophytes memprovokasi penampilan kekuningan bintik-bintik, setempat dekat tepi. Lebih masa spora merebak ke bahagian Tengah.
 • Ragi-seperti kulat nipis kuku, mulai dari sisi, ternyata kuning, retak yang mungkin muncul alur atau gelombang. Untuk menentukan kehadiran kulat di peringkat awal boleh di rol – mereka adalah merah, bengkak, muncul perak skala mungkin bernanah.
 • Keluarga acuan parasit perubahan warna kuku dari kuning-hijau ke coklat hitam bayangan.

Kehilangan Bersinar kuku plat

Mendapatkan di dalam jari, spora jamur mulai berkembang secara aktif dan secara beransur-ansur meliputi seluruh ruang, perlahan-lahan menuju ke jumlah ubah bentuk dan kehancuran yang kukuh bahagian. Plat pekat, atau sebaliknya, menjadi sangat kurus, akan mulai runtuh, menjadi kelihatan luar biasa kuning dan mekar putih. Di peringkat awal jangkitan perubahan struktur plat kuku – ia menjadi yang tidak rata atau dilindungi di jalur, bayangan plat menjadi keruh.

Doktor membezakan tiga peringkat utama kulat:

 1. Warna menjadi kuning, lubang galian muncul. Apabila anda mencoba untuk memotong ujung, ujung mulai runtuh. Kadang-kadang ini boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan.
 2. Jari benar-benar berubah warna, menjadi membosankan dan mendung, ada benda asing yang pelik. Kuning mulai mendapat gelap, menjulang jalur hitam, mungkin ada kawasan hijau. Untuk memotong terinfeksi kuku menjadi sangat keras.
 3. Mengubah seluruh kuku banyak lemak, trim tepi dengan tidak ada penurunan yang mustahil.

Sakit di kawasan kuku

Tidak selesa bila kulat kuku – konsep ini tidak biasa untuk setiap pasien. Beberapa pesakit mungkin tidak mengalami gejala-gejala ini, terutama jika penyakit itu dikesan pada tahap awal. Ketika berjalan bentuk untuk jangkitan kulat, untuk mengenali patologi mudah: jari kehilangan asal mereka penampilan, mulai terkelupas dan kulit. Pada tahap ini, beberapa pesakit boleh merasa sakit di bawah kuku atau jari.

Sakit ketika kaki atlet untuk jari-jari kaki mungkin muncul untuk beberapa alasan:

 1. Kerana untuk fakta bahawa daerah yang terkena menjadi lebih tebal, kehilangan asal mereka penampilan, cacat. Dalam hal ini, lebih bebas kasut menyampaikan besar rasa tidak selesa bila berjalan. Akibatnya – kesakitan mungkin bimbang tidak hanya sambil berjalan, tetapi selepas mengeluarkan sepatu.
 2. Dengan penyebaran dari spora, kulat menangkap semua wilayah baru. Ketika disuntikkan ke tisu lembut kuku daripada jangkitan sering mengalami saraf, yang muncul sakit, datang tiba-tiba atau sakit berdenyut. Jika gejala ini timbul untuk alasan ini, rasa tidak selesa yang boleh timbul walaupun lain.
 3. Salah satu tanda-tanda kaki – penampilan kecil retak, dan lecet di antara jari-jari kaki. Kulit mungkin sangat merah, radang, jari akan menjadi bengkak. Karena fakta bahwa kawasan di antara jari-jari kaki dalam kasut tertutup berkeringat banyak, seperti luka pada kaki menyembuhkan sangat perlahan dan terus-menerus sakit.

Bagaimana untuk memulakan kulat kuku di atas kaki saya

Kehilangan dan perubahan warna, penampilan kekasaran, penipisan atau menebal di plat, delamination adalah tanda pertama yang kulat kuku di atas kaki saya yang sesuai yang perihalan Umum. Bagaimanapun, hati-hati diagnosis diri penyakit ia boleh walaupun untuk mengklasifikasikan. Sebagai contoh:

sakit di kuku kulat
 • Jangkitan dengan dermatophytes bermula dengan percuma pinggir plat. Kemunculan cendawan menunjukkan kecil titik kuning dan permukaan kuku, yang mula hancur.
 • Untuk ragi-seperti kulat biasa proksimal bentuk – apabila jangkitan bermula di pangkalan. Gejala utama onychomycosis M adalah radang kusyen sekitar kuku, pemisahan kutikula, sakit ketika ditekan.
 • Acuan berwarna jari di hijau, coklat atau hitam. Pencemaran acuan menyatakan dirinya dalam bentuk tempat, titik kecil atau memanjang plat.

Isyarat pertama yang anda mempunyai kuku yang kulat pada kaki – gejala yang nyata diri dalam bersebelahan tisu lembut. Kulit kehilangan warna asli, merah atau kuning, menjadi kurus dan mudah cedera. Sebagai peraturan, bermula dengan kulat ini proses. Lebih masa penyakit ini boleh membawa kesulitan yang serius – untuk menyebabkan penampilan retak dalam, gatal-gatal, lecet dengan cairan.