Bagaimana untuk merawat kaki jamur di antara jari-jari kaki

Fungoides, atau kulat mungkin menjejaskan apa-apa bahagian tubuh manusia. Khas ketidakselesaan ini menyebabkan antara jari-jari kakinya.

jamur di antara jari-jari kaki penyebab

Statistik menunjukkan itu, dengan jamur di antara jari-jari kaki ke doktor yang merawat setiap 5 warga Rusia. Penyakit ini berkaitan dengan berpeluh berlebihan dan memakai tidak nyaman atau miskin kualiti kasut.

Mengapa antara jari-jari kaki kulat muncul

Yang kulat ini dihantar oleh dekat interaksi dengan pembawa patogen, ketika menggunakan bukan steril manikur set dan lain produk penjagaan diri dan pakaian. Paling sering, kulat menempel kaki renang, mandi, gim. Sangat cepat fungoides orang yang dijangkiti dengan sistem imun yang lemah.

Kulat pada kaki boleh juga muncul selepas ayam orang berjalan di atas tanah yang terdedah atau rumput permukaan. Kuman hidup tidak hanya dalam keadaan tinggi kelembapan, tapi di lapangan terbuka. Oleh itu, berjalan tanpa kasut boleh berbahaya.

Faktor lain dan sebab untuk pembangunan jamur di antara jari-jari kaki:

 • Hypovitaminosis.
 • Dysbacteriosis.
 • Diabetes.
 • Vena.
 • Penggunaan jangka panjang antibiotik.
 • Kehadiran kaki luka, luka, abses.
 • Patologi melepaskan kapal.
 • Tempatan hipotermia.
 • Berpeluh kaki, yang mengekalkan hangat persekitaran lembap di m kawasan.
 • Kehamilan dan kurang daya tahan, ketika yang asli perlindungan organisma melemahkan.
 • Memakai kasut yang ketat, model kurus dan dibuat dari bahan-bahan sintetik.
 • Tinggal lama di kedudukan berdiri (membawa mampatan tisu lembut kaki dan kemerosotan aliran darah).

Kulat dalam m lipatan menimbulkan aktiviti dermatophytes, acuan dan ragi strain. Jangkitan kulit berlaku pada saat hubungan dengan badan berdaya spora. Bawah keadaan yang baik dalam tubuh manusia yang kulat tumbuh di sesungguhnya epidermis dan pada permukaan dermis.

Kelihatan seperti kaki jamur di antara jari-jari kaki

Pada tahap awal kulat boleh berlaku tanpa gejala. Pesakit membayar perhatian kepada kesemutan, dan rasa tidak selesa di peringkat awal yang tidak hadir. Ini membawa untuk pembangunan pesat patogen, yang bermula untuk merosakkan kulit kaki, itu kawasan di antara jari-jari dan kuku.

Selanjutnya terinfeksi dengan kulat seseorang boleh melihat tanda-tanda ini:

 1. Segel di tunggal.
 2. Berpeluh meningkat kaki.
 3. Gatal-gatal dan rasa sakit di antara jari-jari kaki.
 4. Mengelupas dan retak zon antara jari-jari.
 5. Kuning atau abu-abu tempat saiz besar, kawasan yang meningkatkan tanpa rawatan tepat pada masanya.
 6. Perubahan penampilan kuku. Onychomycosis dan kaki mereka terkelupas, cacat, dilindungi oleh berwarna tempat dan jalur.

Jika kulat menyebarkan pada plat kuku untuk benar-benar menghilangkan ia akan mungkin hanya setelah 9 – 12 bulan.

Untuk menghentikan perkalian patogen, ia adalah perlu untuk berjumpa doktor kulit pada tanda-tanda kekalahan. Bentuk maju fungoides diedarkan m kawasan kaki dan kuku ke kawasan badan yang lain dan melanjutkan melawan infeksi pada masa itu.

jenis jamur di antara jari-jari

Jamur di antara jari-jari kaki boleh berlaku dalam tiga bentuk:

 • Bersisik. Mempunyai ciri-ciri bengkak dan mengupas kulit, pemisahan putih kepingan kulit dan ekspresi corak di lokasi terjejas. Tanah di mana dia menetap bakteri jamur menjadi brilian. Kuku cacat.
 • Hyperkeratosis. Gejala-gejala ini membentuk kulat pada kaki berwarna merah-biru luka-luka dalam kawasan di antara jari-jari kaki dan pada kulit jari, pembesaran dan menebal skala, yang berikutnya mengubah warna dari putih untuk kelabu-coklat. Ruam "dicairkan" cecair jerawat. Patologi luka-luka bergabung dan tersebar di seluruh permukaan kaki.
 • Intertriginous. Pada peringkat ini kaki atlet ditunjukkan oleh bengkak, radang dan kemerahan kulit. Bermasalah permukaan retak, ia mengupas, ia dihasilkan dalam erosi.

Dadah rawatan untuk jamur di antara jari-jari kaki

Dan rawatan jamur di antara jari-jari kaki melakukan kulit, pakar penyakit berjangkit. Jika diagnosis disahkan, pesakit perlu menghilangkan lama tuala dan Selipar, dan kasut jalan untuk membasmi dengan jus lemon atau persiapan khusus, sebelum mengeluarkan tapak. Membasmi kasut dalam pencegahan tujuan ia adalah perlu setiap minggu.

Dengan bentuk-bentuk awal kaki jamur di antara jari-jari kaki dengan terapi tetap untuk menghadapi selama 1 bulan. Ia adalah cukup untuk menggunakan salep itu jamur di antara jari-jari kaki dengan kandungan mikonazol dan bahan-bahan lain.

- Kulat wangi-wangian menghapuskan penyebab agen dan penampilan gejala. Luar alat-alat yang digunakan di seluruh tempoh rawatan. Untuk menyatukan keputusan dan mengelakkan jangkitan sekunder adalah disarankan untuk menggunakan 10 untuk 14 hari setelah pemulihan.

Untuk merawat jamur di antara jari-jari kaki dengan bantuan dari luar antifungals berlalu berkesan, kulit mengesyorkan untuk menyediakan terjejas badan untuk prosedur. Latihan itu kaki selama 15 minit di panas sedikit air sabun.

Ia bersedia dalam nisbah 2 besar parutan sabun ke 2 liter air.

Setelah mandi, kaki mengelap dengan kain guna dan lapisan tipis minyak adalah menggosok dalam kering kulit kukus. Pemprosesan dilakukan pada kawasan yang terlibat dan berhampiran kawasan-kawasan yang sihat di mana tanda-tanda jelas fungoides tidak ada.

- Kulat tablet pesakit ditetapkan untuk sederhana atau teruk kulat, termasuk infeksi kuku. Tujuan terapi untuk menyembuhkan badan pada tahap sistemik.

Dalam ditandai gatal-gatal dan Umum pemekaan pesakit ditetapkan antihistamin dan obat penenang. Secara keseluruhan kekebalan tubuh meningkat kompleks multivitamin. Menengah infeksi bakteri dikeluarkan dengan antibiotik dan sulfonamides.

rakyat terhadap kulat

Kaum ubat untuk kaki jamur di antara jari-jari kaki

Jika anda tidak dapat melihat seorang doktor, dan tak ada ubat yang tepat, pasien akan berguna untuk mengetahui bagaimana untuk merawat kaki jamur di antara jari-jari kaki, apa yang penting di tangan dan produk-produk yang sesuai untuk tujuan ini.

 1. Berkesan membawa kulat membantu telur dan cuka. Telur ayam dengan shell, tuangkan dalam cuka (75 %). Berdiri jar dalam ruangan gelap dan menunggu untuk menyelesaikan pembubaran shell. Daripada massa yang dihasilkan mengeluarkan filem dan dicairkan dengan campuran 1 sudu. mentega. Banyak bergaul dengan teliti dan minta 1 hari. Untuk rawatan kulat-telur-cuka salep digunakan 2 kali sehari selama 1 minggu.
 2. Kaedah kedua rumah rawatan jamur di antara jari-jari kaki anda perlu untuk mencampur ammonia dan air (1 sudu x 200 ml). Penyelesaian liberal basahkan sepotong kain lembut dan bungkus dia kaki terlibat dengan kulat. Anggota badan lagi dibungkus dengan plastik dan memakai kaus kaki. Ini memampatkan lakukan sebelum tidur. Semua yang anda perlukan untuk menghabiskan 8 – 10 prosedur.
 3. Dalam rawatan jamur di antara jari-jari kaki ubat kaum ditangkap resep dengan tanah kopi. Dalam 1 l air panas membubarkan 5 sudu kopi. Jumlah keseluruhan dituangkan ke dalam mangkuk dan terapung kaki selama setengah jam. Tidak menyapu kaki, memakai kaus kaki dan pergi ke tidur. Di pagi hari, kaki bilas dengan air sejuk. Prosedur lakukan setiap hari selama berbulan-bulan. Fungoides akan mempunyai untuk surut.
 4. Di masa musim panas untuk menghilangkan jamur di antara jari-jari kaki akan membantu wormwood. Sup itu dibuat dari 0,5 kg udara bagian dari tumbuhan dan 3 liter air biasa. Sayur rebus 15 menit kemudian mendesak 30 minit dan ditapis. Cecair ditapis digunakan untuk menyerap kaki saya sebelum tidur.