Jenis kulat kaki dan rawatan

Jenis utama kulat kaki kelihatan seperti besar lecet dengan cairan di dalam atau patch kering, tidak stabil bersisik luka-luka kulit yang boleh berlaku sebagai lebih rendah kaki dan kaki. Ada pelbagai jenis kulat, biasanya kerana untuk kegagalan untuk mematuhi peraturan kebersihan diri (termasuk perubahan lewat stoking, basah, sepatu). Di samping itu, kulat boleh "mengambil" di tempat awam – mandi, sauna, kolam renang, pancuran.

jenis kaki kulat

Apa yang kulat di atas kaki saya

Kaki atau jamur infeksi adalah jenis kulat mikroorganisme kulit dengan kemungkinan infeksi di kuku kaki (onychomycosis) dan terus merebak ke kawasan lain epidermis tubuh manusia. Menghentikan infeksi ini menyebabkan gangguan biasa struktur kulit, baik-baik saja retak. Itu klinis gambar bergantung pada jenis patogen yang membawa penyakit. Biasanya, patologi disertai dengan gatal-gatal, mengelupas, bau dan penampilan kulit serpih.

Fungoides kaki atau lebih rendah kaki boleh disebabkan oleh pelanggaran proses metabolisme, kronik endokrin, diturunkan kekebalan. Oleh itu, kaki kulat sering muncul dalam orang-orang yang memiliki diabetes. Sering disertai dengan radang dan bernanah bakteria luka-luka epidermis sehingga pembangunan gangren.

Kelihatan seperti kulat kaki

Kulat penyakit kaki tidak jelas segera. Di peringkat awal dari pembangunan kaki atlet gatal-gatal dan kemerahan (terutama dalam lipatan di antara jari-jari kaki) selepas berpanjangan memakai kasut atau dalam cuaca panas, tapi untuk beberapa waktu setelah mandi, gejala hilang. Kulat penyakit kaki kulit juga mengelupas, pembentukan bintik putih atau kuning, retak pada kulit. Plat kuku dilindungi dengan jalur atau tempat, menebal dan cacat.

Jenis kulat pada kaki

Kulit di tulang kering dan kaki menarik beberapa jenis kulat. Untuk tujuan berkesan terapi ia adalah perlu untuk menentukan apa yang patogen yang menyebabkan penyakit. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan pemeriksaan visual dan analisis. Jenis utama kulat kaki yang menyebabkan tidak menyenangkan gejala:

  • dermatophytes;
  • ragi-seperti kulat (M);
  • acuan.

Dermatophytes

Ini bentuk kaki atlet membangun dalam hubungan yang berbeza dengan kulat patogen. Kulat ini tampak seperti abu-abu dan kuning jalur pada plat kuku, kuku mula bergerak dari tempat tidur, dan epidermis menjadi kering, bersisik, bersisik. Yang paling biasa membentuk kulat jangkitan yang mempengaruhi seluruh kaki sepenuhnya.

kulat pada kuku kaki

Ragi

Bentuk ragi-seperti kulat ini disebabkan oleh virus patogen ... genus M. Lambang jangkitan dengan M adalah pengumpulan putih besar-besaran yang telah penampilan keju atau krim tebal. Membangun ini bentuk penyakit yang disebabkan oleh kekebalan, meningkat kaki dan peluh kehabisan tenaga kulit. Menemukan berhenti kandidiasis adalah jarang berlaku, tapi bertindak balas dengan baik untuk rawatan.

Acuan

Ini seperti kulat kaki terutamanya memberi kesan kuku: ia cacat, foliated, pekat dan menjadi kuning kusam, dan sekitar kuku gelembung dengan cecair. Kemudian kulit menjadi kering, retak, sering sakit, pendarahan. Di samping itu, pesakit berkata gatal yang teruk, yang berlaku terutama pada malam hari.

Jangkitan kulat kaki

Banyak jenis kaki kulat diperlakukan sama-sama. Aturan dasar di rawatan mycoses kaki – pendekatan yang menyeluruh itu termasuk bukan hanya menggunakan ubat-ubatan, gunakan kaum rawatan, tetapi juga hati-hati menjaga kulit terjejas. Sebelum anda memulai terapi dadah, anda perlu hubungi doktor yang akan menentukan penyebab agen menggunakan ujian makmal.

Farmakologi ubat yang digunakan, biasanya dalam bentuk wangi-wangian, krim atau gel dan disapu terus ke kawasan yang terlibat epidermis, plat kuku. Dalam teruk kulat adalah tambahan perlu tentu permohonan immunostimulating dadah, vitamin dan anti dadah dalam atau kapsul.

Untuk meringankan rasa tidak selesa, melegakan gatal-gatal dan mengurangkan berpeluh akan membantu pemulihan rakyat seperti kaki mandi. Sebelum menggunakan rakyat untuk berunding dengan seorang pakar. Di samping itu, ia adalah dilarang untuk membuat mandi di hadapan luka terbuka (calar, luka). Berikut adalah beberapa popular resep penyelesaian:

  • Dengan cuka. Ambil besen dengan sedikit hangat, tetapi tidak air panas dan menambah kira-kira 70-100 ml normal meja anggur atau cuka. Kemudian berenang kaki anda untuk 10-15 minit, lap kering dengan handuk. Prosedur yang harus berulang-ulang dua kali sehari selama 5-7 hari. Ia adalah penting untuk melakukan mandi setelah mandi.
  • Dengan permanganat kalium. Ini prosedur yang harus rebus kaki dalam air panas dengan yang lemah permanganat untuk 15-20 menit. Mandi untuk dilakukan dalam satu hari sepanjang bulan.

Rawatan yang berjaya juga harus mematuhi cadangan berikut:

rawatan kaki kulat
  1. Membasmi semua kasut dari dalam dengan yang istimewa anti-kulat semburan;
  2. Semua kaus kaki setiap kali, mencuci di air panas dan kemudian diseterika sehingga pengampunan stabil penyakit;
  3. Gunakan setiap kali bersih, berasingan handuk untuk kaki;
  4. Memakai kasut yang dibuat dari bahan-bahan asli;
  5. Untuk menggunakan dalaman kasut dalam awam mandi, mandi dan kolam renang.