Tanda-tanda kulat kaki - gejala pada kulit atau kuku bagaimana untuk mengenali kulat

Ini jenis penyakit adalah sangat biasa dan berlaku di kedua-dua orang dewasa dan anak-anak. Jika masa untuk melihat tanda-tanda kulat pada kaki atau kuku, apabila ia hanya akan memulai proses rawatan akan menjadi lebih mudah dan gejala tidak pernah kembali. Jenis patologi bergantung pada patogen, imun status orang yang disertakan penyakit. Menjadi kagum dengan mikroorganisme manusia kaki dan plat kuku, infeksi menyebar dari satu kuku yang lain.

kulat di banyak negara

Apa yang kulat

Ini adalah yang biasa nama untuk penyakit berjangkit yang mempengaruhi manusia kaki, jari kaki atau tangan. Dalam bidang perubatan, seperti penyakit dipanggil mycoses dalam kumpulan penyakit, dicetuskan oleh mikroskopik kulat. Agihkan onychomycosis – infeksi kuku, dan kurap – ia adalah setempat pada kulit kaki. Penyakit ini sering bebas gangguan, ia biasanya membangun di latar belakang gangguan pelbagai asal-usul. Yang kelihatan seperti kulat kaki, yang lokalisasi bergantung pada jenis patogen.

Ada banyak jenis yang kulat, bagaimanapun, patologi perubahan pada manusia menyebabkan hanya beberapa dari mereka. Fungoides kaki di kelaziman ke-2 di antara semua penyakit kulit. Mengenal pasti berikut kulat yang berbahaya untuk kesehatan:

 1. Kulat, yang menyebabkan patologi hanya pada manusia, boleh dijangkiti dari orang lain.
 2. Kulat yang menyebabkan penyakit dalam binatang, jangkitan berlaku dari hewan dan orang-orang lain.
 3. M. Memisahkan spesies ragi, yang memiliki ciri-ciri tersendiri.

Jenis kulat pada kaki

Terdapat beberapa jenis penyakit yang mempunyai gejala yang sama, ini termasuk k dan kaki. Mereka Bersatu di bawah definisi "kaki". Gejala kulat pada kaki adalah dibahagikan, bergantung pada spesies, tapi mereka sering membangunkan pada masa yang sama, jadi perbezaan ini adalah sewenang-wenang. Ada bentuk berikut patologi:

 • mengelupas, dia mengelupas;
 • intertriginous;
 • kulit;
 • onychomycosis, yang dibagi menjadi: normotroficheskie, atropik, hypertrophic.

Kelihatan seperti

Kulat kulit yang paling biasa penyakit kaki menjadi terinfeksi dan mengabaikan yang paling mudah peraturan kebersihan. Kelihatan seperti atlet kaki khusus, jadi ia boleh dilihat dalam peringkat pertama pembangunan, yang akan memudahkan proses terapi. Pembangunan yang berbeza daripada jangkitan kulat di bawah kuku dan kaki, tapi ada tanda-tanda biasa penyakit:

 • kemunculan retak di antara jari-jari kaki;
 • bau bahkan setelah mandi;
 • kulat selalu disertai dengan ciri-ciri terbakar dan gatal-gatal yang teruk;
 • diperhatikan kekeringan dan mengupas kulit;
 • antara jari-jari anda untuk membentuk gelembung yang kemudian pecah dan meninggalkan erosi;
 • membangun kemerahan di kawasan yang terlibat;
 • plat kuku untuk mengubah warna, mereka menebal
tanda-tanda kaki kulat

Tanda-tanda kaki kulat

Ia adalah penting untuk memulai layanan segera, jadi ia tidak merebak di kulit, bersebelahan jari dan kuku. Terapi dilantik atas dasar ujian yang perlu lulus di rumah sakit. Ini akan membantu untuk menentukan jenis patogen dan bentuk penyakit untuk menetapkan rawatan yang mencukupi. Bermula kulat kuku pada kaki adalah selalu berlebihan berpeluh, bau yang tidak menyenangkan, terbakar dan gatal-gatal, jadi apabila ia berlaku, segera pergi ke dokter kulit.

Mengelupas membentuk

Ini adalah salah satu jenis patologi, ada jamur di kaki kuat pengelupasan kulit. Lebih lain plot untuk mengalahkan kulit yang terdedah di sebelah kaki dan di antara jari-jari kaki. Gejala radang proses telus, kelihatan seperti permukaan, seperti dalam kesesakan. Gejala utama kulat kaki berikut:

 • strata strata pekat;
 • kulit menjadi tebal dan mulai Bersinar;
 • lebih jelas corak kulit;
 • secara beransur-ansur penyebaran kulat pada jari, pada kaki dan kuku;
 • kadang-kadang terbentuk plat-seperti skala pada epidermis;
 • yang lain tidak nyaman sensasi tidak.

Disgidroticheskaya membentuk

Ini jenis kaki kulat ditandai dengan gelembung kecil yang dipenuhi dalam cair. Ini tanda-tanda infeksi. Sebagai peraturan, adalah setempat di bahagian sisi kaki. Seterusnya adalah taburan gejala ini di bahagian dalaman jari. Bentuk kronik dapat dikenali dengan ciri-ciri berikut:

 • gelembung jika terbentuk hee beberapa, mereka bergabung menjadi salah satu yang besar;
 • cairan di dalam papules adalah gelap jika tidak dirawat;
 • apabila anda memecahkan telah muncul erosi kerak.

Intertriginous membentuk

Ini adalah varian yang paling biasa fungoides kaki. Tanda-tanda yang tidak peringkat pertama penyakit ini tidak nyata, maka ada perubahan kulit pada jari-jari kaki. Seterusnya, begin untuk membentuk lapisan dan retak dalam dermis. Kulit mempunyai luka-luka yang tidak dapat dilihat, tapi meningkatkan berpeluh. Ini membentuk kulat di atlet dan trihofitii. Ini jenis kulat ciri-ciri berikut:

 • penyakit yang dihasilkan pada latar belakang yang mengelupas bentuk atau yang berlaku bebas;
 • patologi proses membangun biasanya pada kulit antara 5 dan 4 jari;
 • gejala utama yang retak di dermis, yang terbentuk di sekitar putih rim dikelupas kulit;
 • antara jari-jari kaki retak.
 • ada yang terbakar, gatal-gatal di m ruang;
 • selepas retak mungkin kekal terkikis, mereka telah disebut sakit;
 • patologi biasanya panjang dan kronik tentu, penyakit ini reda di musim dingin dan di musim panas buruk;
 • kulit akhirnya menjadi longgar, jatuh pelindung fungsi yang memberikan akses untuk k jangkitan, ini membawa untuk radang bernanah jenis;
 • keadaan di atas menyebabkan bengkak, sakit, kemerahan, kenaikan suhu badan dan kemalasan Umum manusia.

Onychomycosis berhenti

Ini bentuk penyakit memberi kesan kepada plat kuku jari-jari kaki. Ini membawa untuk fakta bahawa mereka struktur berubah, ada bintik-bintik atau warna menukar plat kuku. Perubahan patologi bermula dengan tepi percuma. Di peringkat pertama tanda-tanda kulat kuku kaki ditunjukkan dalam pembentukan tempat di plat, ini jalur warna kuning. Tanda-tanda onychomycosis akan bergantung pada jenis:

kaki kulat
 • Hypertrophic. Ada menebal kuku, membentuk sebuah warna kuning. Lama-kelamaan, mulai runtuh, di bawah ia menjadi nyata untuk menebal, kulit bersisik.
 • Atropik. Ada penipisan kuku, ia jatuh di samping dan bawah ia didedahkan keratinized kulit.
 • Kekalahan acuan. Pembangunan penyakit ini berlaku, sebagai peraturan, di latar belakang yang lain patologi kuku. Plat boleh membeli kuning, coklat, hitam, hijau. Ciri-ciri ini bentuk kaki dalam bentuk paronihii – bernanah radang tempat tidur dekat dengan kuku.

Kandidiasis kaki

Tanda-tanda ini bentuk artritis membangun dengan kekalahan kulat genus M. Salah satu yang paling ciri-tanda putih patch pada kaki. Patogen ini telah dengan semua orang-orang, tetapi patogenik sebagai bergerak hanya di bawah bergoyang luar faktor yang lemah kekebalan. Mereka boleh lama tidak aktif dan tidak menyebabkan rasa tidak selesa untuk orang itu. Ciri-ciri kandidiasis kaki termasuk manifestasi berikut:

 • edematous dan kulit merah Tidak ada.
 • luka terjadi pada yang ke-3 atau ke-4 kaki;
 • gelembung terbentuk dekat perapian, mana ada yang longgar sepotong kulit;
 • berikutnya muncul borok dan lecet.

Bagaimana untuk mengidentifikasi kulat

Tidak selalu buruk bau dari kaki adalah tanda kulat. Dalam beberapa kes ini hanya kesan memakai kasut yang tidak selesa atau di luar musim. Untuk mengenali kulat pada kaki boleh ciri-ciri penampilan: retak, mengelupas, kemerahan. Tanda-tanda yang jelas akan menjadi gatal-gatal dan membakar di terjejas jangkitan. Jika anda melihat tanda-tanda ini – merujuk segera ke dokter kulit. Untuk menentukan jenis kulat dia akan dapat melalui pemeriksaan visual dan menjalankan diagnostik ujian.

Pertama tanda-tanda

Keberkesanannya terapi bergantung pada rawatan yang tepat pada masanya pesakit ke dokter. Jika anda mempunyai sudah maju maju pentas, kemudian berurusan dengan semua gejala akan menjadi sukar. Kegagalan lengkap terapi, tubuh manusia akan dikenakan untuk tetap menyerang patogen, terkemuka untuk kegagalan dalam sistem lain. Pertama tanda-tanda kulat kuku pada kaki dan kaki yang berikut:

 1. Antara jari-jari kaki retak. Kawasan ini selalu menjadi prioritas saat kau mengalahkan yang kulat tambahan mungkin mengalami kekeringan yang berlebihan, mengelupas kaki.
 2. Kekasaran kulit, yang penting menebal. Tersilap, gejala ini boleh dianggap sebagai penyakit lain.
 3. Kemusnahan kulit, lecet.
 4. Kemerahan, dan gatal-gatal di daerah yang terkena. Tanda-tanda ini menyebabkan ketidakselesaan yang serius, ini adalah yang paling umum dan tanda-tanda ciri kulat kaki.
diagnosis kulat

Diagnosis

Kulat penyakit yang didiagnosis dengan doktor kulit visual. Mereka bisa menentukan oleh penampilan mereka, jenis patologi, berdasarkan tanda-tanda, untuk melantik perlu ujian. Mereka telah ditetapkan untuk akhir pengesahan diagnosis dan menentukan jenis patogen. Berikut ujian dilakukan:

 1. Pemeriksaan mikroskopis. Melakukan kulit mengikis atau kecil tepi kuku. Bahan berhati-hati diproses dan memeriksanya di bawah mikroskop. Analisis ini membantu untuk mengkonfirmasi kehadiran kulat, tetapi tidak menentukan rupanya.
 2. Diagnostik untuk kehadiran bakteria. Yang menyebabkan kepentingan terpaut khas nutrient sederhana. Selepas tempoh masa tertentu, belajar keputusan, apa koloni telah terbentuk, untuk kepekaan ujian untuk ubat-ubatan terhadap kulat. Tempoh analisis – 5-7 hari.