Kulat kulit di kaki saya, daripada untuk merawat

Kulit gangguan berhenti patologi yang sangat umum. Trigger penyakit bakteria dan lulus dari orang ke orang. Sering kes tidak tahu kulat kulit di kaki saya, daripada untuk merawat dan sama ada ia boleh menjadi bersih di rumah pemulihan rakyat. Ada banyak cara untuk menghilangkan tanda-tanda yang kulat jangkitan dengan bantuan istimewa dan ubat preskripsi lama.

kulat kaki

Apa yang kulat kulit pada kaki

Penyakit berjangkit yang menyentuh kulit dipanggil dengan kulat. Pandangan yang paling biasa ia adalah fungoides dari foots. Spora kulat dapat hidup lama dalam kasut biasa, dan untuk menyesuaikan diri kepada lingkungan apapun. Sering terkena jangkitan plat kuku jari-jari kaki dan kaki. Luka-luka kulit yang mengancam nyawa tidak, tapi menyumbang untuk pembangunan kecacatan kosmetik. Jika kaki atlet tidak dirawat di peringkat awal, kemudian setelah itu ia adalah bergabung dengan yang lain mikroba dalam bentuk acuan bakteria atau kulat M.

Gejala-gejala penyakit ini

Rawatan kulat kulit pada kaki perlu memulai dari pertama tanda-tanda, atau penyakit yang akan bertahan lama. Untuk atlet kaki mempunyai ciri-ciri mengelupas kulit. Ini adalah disebabkan oleh kenyataan bahawa mikroba menembusi jauh ke lapisan kulit, memusnahkan mereka. Pada mengotorkan kuku (onychomycosis), kaki muncul gelembung kecil (intertriginous bentuk) yang penuh cairan dan pecah, bawah, terlalu besar dengan kapalan. Pembiakan jamur di semua lapisan epidermis disertai dengan bau yang tidak menyenangkan dan-tanda berikut:

 • membakar, gatal-gatal disertai dengan kekeringan kulit;
 • delamination;
 • kuku gelap, menebal, kulit;
 • dalam bidang kemerahan membangun erosi.

Rawatan kaki kulat

Sebelum memohon anti agen, ia adalah perlu untuk berjumpa doktor, kerana untuk merawat patologi harus, bergantung pada jenis patogen dan penyakit. Dalam bentuk maju fungoides kaki sukar terapi. Bagaimana cara untuk menghilangkan kaki kulat:

 • lokalisasi penyakit tempatan terapi pada tahap awal: wangi-wangian, krim, penyelesaian, memampatkan, mandi, pembasmian kuman kasut;
 • sistemik terapi pada peringkat kemudian: menggunakan ubat-ubatan.
kulat kaki ubat-ubatan

Sistemik ubat yang digunakan untuk beberapa skim:

 1. Klasik. Tablet yang diambil sepanjang perjalanan setiap hari.
 2. Pendek. Untuk menyelesaikan mengambil ubat-ubatan yang, anda bisa juga, sebelum anda tumbuh kuku yang sihat.
 3. Sekejap. Terapi, yang dilakukan dalam beberapa siklus dengan selang yang sama untuk tempoh tentu.
 4. Nadi terapi. Pil digabungkan dengan rehat, masa melebihi tempoh tentu.

Dadah

Pada peringkat yang lebih maju daripada penyakit memerlukan penggunaan anti dadah. Sistemik antifungals dipilih secara individu, karena ini ubat-ubatan ada kontra. Pada pertama yang tidak menyenangkan gejala yang anda perlukan untuk mengambil mengikis plat kuku di onychomycosis dan untuk melawat seorang dokter kulit untuk diagnosis yang betul dan menetapkan luar dan/atau dalaman kesan pada badan.

- Kulat salep

Banyak orang-orang yang mempunyai soalan: kulat kulit pada kaki – apa yang boleh dirawat, jika jangkitan membuktikan hanya dalam lapisan atas kulit. Di kedai-kedai ubat hari ini, itu mudah untuk mencari pelbagai anti salep, yang berbeza di kaedah tindakan dan komposisi.

Krim

Merawat kulat pada kaki di rumah yang boleh dilakukan dengan kulat krim, wangi-wangian yang berbeza dari bahan-bahan yang masuk ke dalam komposisi mereka.

Lucky

Untuk mempercepat proses penyembuhan, anda perlu Tambahan untuk terapi utama untuk merawat kulat dengan khas anti-kulat laker. Dari narkoba yang sama tindakan, mereka berbeza dalam tekstur. - Kulat pernis cecair dan digunakan secara langsung pada kuku platinum. Alat yang mudah masuk ke dalam retak, maksimum bertindak atas kulat. Ia adalah praktis karena salep dan krim memiliki konsistensi tebal, jadi boleh dikeluarkan dengan sedikit kesan.

beruntung terhadap kulat

Selepas menggunakan produk, agen penyebab kaki atlet mati dalam 8 jam. Gunakan ubat yang boleh menjadi hiasan endapan 1-2 kali seminggu – ini tidak mengurangkan keberkesanannya. Tempoh rawatan sampai kehilangan lengkap onychomycosis.

Mandi

Untuk atlet kaki mandi dengan soda harus dilakukan setiap hari, sebaik-baiknya sebelum tidur. Menjalankan prosedur perlu sekurang-kurangnya 15 minit. Pengembang soda adalah bahan yang mempunyai kesan yang negatif pada kehidupan kulat, jadi ia adalah bagian dari banyak alat untuk merawat fungoides kaki. Untuk rawatan kulat air panas dengan selesa suhu 40 C-45 C. Soda dicairkan dalam nisbah 2 sudu dalam 2 liter air.

Sebelum prosedur, mencuci kaki anda dengan sabun dan untuk membuang lapisan kulit mati dengan sebuah batu timbul atau ampelas kertas. Anda juga perlu semburan plat kuku, potong tepi percuma kuku dan seperti kuku file dengan mengeluarkan putih lapisan di bawahnya. Selepas prosedur kaki harus menyapu bersih dengan handuk, kemudian merawat anti agen ditunjuk oleh para dokter kulit.

Ubat kaum

Kaum yang paling berkesan ubat untuk kulat cuka. Menciptakan sebuah kebetulan yang menghalang perkembangan ragi bakteria. Yang menyebabkan kesan pada kaki cuka di rumah patogen cepat kehilangan akses ke sumber semula dan mati. Ia adalah lebih baik untuk mengenakan sebuah permohonan segera setelah mandi. Untuk ini, pad kapas lembab di 9% cuka penyelesaian dan dilapisi di terlibat cendawan tempat selama 15 minit.

Satu lagi rakyat yang berkesan ubat M jamur – yang luar hidrogen peroksida. Pertama, itu adalah disarankan untuk mandi dengan soda, setelah sepotong kapas untuk menyuburkan 3% peroksida penyelesaian dan memohon pada terjejas kulit, di atas memakai stoking bersih. Untuk menjaga permohonan ia adalah perlu untuk 60 menit 2 kali sehari sampai pulih sepenuhnya.

Pencegahan

Dalam usaha untuk mengenali masalah, anda harus tahu apa yang ia kelihatan seperti kulat. Untuk ini, ia adalah lebih baik untuk mengajukan pertanyaan ini, saat melihat foto di Internet. Kemudian anda harus mendengar nasihat kulit yang perlu anda lakukan di perintah untuk tidak mendapatkan kaki kulat:

kulat kaki pencegahan
 • selepas melawat pantai, kolam renang dan lain-lain tempat awam ia adalah perlu untuk berhati-hati mencuci kaki;
 • ketika kaki atlet membangun risiko untuk menjadi terinfeksi dengan acuan, jadi anda perlu untuk meninggalkan jangka panjang pakai kaus kaki dan kasut tertutup;
 • untuk mengelakkan jangkitan dengan patogen mikroflora, ia tidak perlu untuk memberi lain kebersihan barang-barang peribadi, pakaian atau kasut;
 • anda harus selalu menjaga kaki anda: melakukan pedikur, memotong kuku.