Bagaimana mengenali kulat kuku pada kaki dan gejala pertama?

Bagaimana untuk mengidentifikasi kulat pada kuku kaki? Ini penyakit yang agak berbahaya, seperti yang tanda-tanda bergantung pada apa jenis patogen yang menyebabkan penyakit. Ada beberapa dozen spesies yang kulat yang boleh menyebabkan onychomycosis. Tetapi mereka dapat dibagi menjadi tiga kumpulan, bergantung pada sifat patogen.

bagaimana mengenali kuku kulat

Ragi

Ini jenis kulat lebih sering mempengaruhi jari, tetapi dapat muncul pada kaki. Terinfeksi kuku plat menjadi longgar, ia menarik diri dari kuku. Di samping itu yang terkena kuku dan kulit, menjadi radang kusyen sekitar plat. Mereka menjadi merah, menyakitkan, di peringkat maju ketika ditekan pada aci dari bawah putih kandungan.

Dermatophytes

Ini jenis berserabut kulat lebih sering mempengaruhi kuku kaki. Penyakit ini menyatakan dirinya secara beransur-ansur. Di peringkat pertama muncul di tempat-tempat atau jalur-jalur dengan warna kuning. Pada awalnya ini tempat yang kecil, tetapi mereka berkembang secara beransur-ansur menduduki seluruh permukaan kuku.

Acuan

Acuan sangat biasa, tetapi mereka menyebabkan onychomycosis agak jarang. Dengan kekalahan penyebab agen jenis ini, kuku berubah warna. Tempat-tempat yang telah warna yang luar biasa seperti hitam, hijau, batu tulis.

Bentuk

Penyakit ini boleh berlaku dalam beberapa bentuk. Tanda-tanda dari pembangunan acuan onychomycosis:

 • Sisi-distal. Ini adalah kes yang paling biasa, perubahan pertama kuku boleh melihat bagian kuku yang tumbuh di salah satu sudut (kadang-kadang dalam kedua-dua sudut).
 • Proksimal. Dalam kes ini, perubahan pertama muncul di pinggir kuku.
 • Permukaan. Tidak seperti sebelumnya bentuk, yang dangkal jenis onychomycosis, agen penyebab tidak menembusi ke piring. Tanda-tanda luar biasa, tempat yang muncul di tengah-tengah plat, kuku menjadi lebih longgar, seluruh permukaan bermula untuk mengupas, ia mengupas skala.

Klinis manifestasi

Kulat kuku penyakit berada di peringkat pertama tidak menyebabkan rasa tidak selesa. Pesakit merasakan sakit atau ketidaknyamanan. Bagaimanapun, hati-hati orang-orang mungkin melihat yang penampilan yang kuku telah berubah. Tanda-tanda utama penyakit:

 • kehilangan kilau semula jadi, membosankan;
 • penampilan bintik-bintik atau jalur, warna mereka adalah berbeza dari yang sihat plat;
 • di permukaan boleh muncul alur;
 • plat boleh berubah bentuk;
 • kuku mungkin menjadi lebih tebal atau, sebaliknya, nipis, lemah,
 • plat berlapis, mulai runtuh, terus bersaing dengan kulit;
 • di peringkat maju muncul dan ketidaknyamanan fisik yang apabila ditekan ada rasa sakit;
 • apabila anda melampirkan menengah jangkitan mungkin membangunkan radang dan cairan.

Tip! Onychomycosis boleh berlaku terpencil, tetapi sering disertai dengan kulat kulit kaki. Muncul di antara jari-jari kaki kemerahan, popok ruam, retak. Kaki mulai untuk menyebarkan bau yang tidak menyenangkan.

tanda-tanda kulat

Jamur atau tidak?

Malangnya, penyakit kuku kulat tidak mempunyai gejala yang lebih spesifik. Yang sama klinis gambar boleh berlaku pada yang lain dermatologi masalah. Sebagai contoh, di psoriasis. Untuk mengatakan dengan tepat apakah ada yang kulat penyakit kuku tangan atau kaki, ini keperluan untuk diuji di dalam makmal.

Untuk analisis mengambil sekeping kuku (di distal bentuk) atau membuat mengikis dari permukaan plat. Prosedur bahan pensampelan selamat dan tidak menyakitkan. Seterusnya, bahan biologi dihantar ke makmal.

Pemeriksaan mikroskopis mendedahkan kehadiran kulat, tetapi tidak untuk menentukan jenis patogen. Untuk membuat diagnosis yang tepat, ia adalah perlu untuk tempat bahan yang dikumpulkan (partikel kuku) dalam nutrient sederhana dan dalam keadaan yang baik.

Tip! Yang paling keadaan yang baik untuk pertumbuhan kulat panas dan kelembapan.

Kaedah rumah

Ia berlaku untuk mendapatkan ke laboratorium untuk beberapa alasan yang tidak bekerja. Adalah mungkin untuk menentukan kehadiran kulat di rumah? Tentu saja, buatan sendiri diagnosis jauh dari sempurna, mereka tidak bisa dibandingkan dengan kaedah makmal penyelidikan.

Bagaimanapun, kaedah ini mudah, dalam kebanyakan kasus, mendedahkan kehadiran kulat. Banyak orang-orang di rumah ada botol yang gelap Burgundy kristal kalium permanganat. Penyelesaian alat ini mempunyai ciri-ciri antiseptik, ia digunakan dalam bidang perubatan dan hortikultura.

Ini penyelesaian di rumah diagnosis onychomycosis. Untuk mendiagnosis, anda mesti:

 • untuk memasak di dalam bekas kecil kuat penyelesaian warna ungu gelap;
 • tuangkan ke dalam mangkuk atau bekas lain air panas dalam kuantiti apa-apa bahwa itu adalah mungkin untuk benar-benar menenggelamkan kuku;
 • di dalam air untuk memasuki disediakan sebelum ini penyelesaian yang kuat dropwise, memastikan penyelesaian pucat warna ungu;
 • tenggelam dalam penyelesaian anggota badan jadi yang kuku telah benar-benar dilindungi oleh penyelesaian;
 • tahan selama kira-kira sepuluh menit lagi.
 • kemudian membuang anggota dari penyelesaian dan memeriksa kuku, kuku sihat plat akan berubah coklat, yang sakit akan berubah.

Siapa yang berada pada risiko?

kulat kuku menyebabkan

Beberapa dekade lalu kulat kuku dalam kebanyakan kasus didiagnosis pada orang-orang lanjut usia. Bagaimanapun, setiap tahun jumlah pasien yang menderita dari kulat kuku, meningkatkan, penyakit ini "lebih muda".

Rasmi data menunjukkan itu dua hingga tiga kali lebih sering, kuku kulat terjadi pada orang-orang. Bagaimanapun, lebih kerap dengan masalah ini beralih ke doktor kulit wanita. Wanita lebih prihatin tentang mereka kesihatan dan tidak menemukan apa-apa memalukan dalam perundingan dengan anda, doktor.

Berikutnya, kami mempertimbangkan mengapa ia adalah penting untuk mendapatkan cadangan di rawatan yang kulat ini dari doktor kulit dan berbicara tentang bagaimana anda boleh kenal pasti kulat kuku dan apa tanda-tanda dia telah di setiap peringkat perkembangannya.

Tahap pembangunan penyakit

Onychomycosis bermula dengan satu serangan di bahagian kecil dari kuku, begitu banyak orang di pertama tidak membayar perhatian untuk perubahan tempat teduh dan pewarnaan. Jika tidak dirawat, kulat infeksi menyebar dengan cepat, memukul semua yang besar tapak terinfeksi kuku, lulus pada kuku yang sihat dan menginfeksi orang lain. Pertimbangkan bagaimana ia kelihatan plat kuku terlibat dengan kulat boleh berada di dalam foto.

Agihkan 3 tahap pembangunan fungoides kuku:

 1. Peringkat awal hasil tanpa disebut gejala tidak selesa, seperti gatal-gatal, sakit, sering tidak hadir. Pada plat kuku muncul di tempat-tempat kecil, jalur, benda asing yang hampir tidak dikenali. Ia adalah yang paling mudah untuk melihat mereka pada jari jempol nya.
 2. Atau kedua progresif peringkat onychomycosis, beberapa tempat dan lubang galian meningkat, mereka menjadi besar dan sudah ditandai. Plat kuku perubahan warna, itu memudar, dan mula untuk berubah bentuk.
 3. Maju peringkat – plat kuku kehilangan estetika penampilan, ini adalah terlalu tebal atau yang sangat rapuh. Warna kuku menjadi kuning, coklat, hijau, hitam. Ia mengupas, ada risiko kehilangan kuku.

Dari awal, anda akan dapat untuk mengesan onychomycosis, lebih tinggi kebarangkalian untuk segera menghilangkan penyakit ini. Apabila betul pembedahan terapi tubuh menderita minimal, jadi saat pertama tanda-tanda kaki anda perlu hubungi doktor anda.

Gejala-gejala lain jamur infeksi kuku

Sering awal penyakit tanda-tanda jelas kulat kuku tidak wujud. Bagaimanapun, jika anda prihatin, anda akan melihat beberapa perubahan dalam struktur kuku dan melihat. Seperti disebutkan sebelumnya, plat kuku mungkin muncul memanjang atau bulat bintik putih, kuku mungkin menjadi tidak seimbang, sementara kelancaran dan Bersinar hilang. Maju, penyakit ini semakin memusnahkan plat kuku: pertama untuk mengubah bayangan, kemudian kuku permukaan menjadi bersisik, ia pekat atau menipis, pecah, pecah. Warna kuku bergantung pada jenis kulat menjadi patogen.

Di samping itu untuk ciri-ciri asas onychomycosis, ada orang lain

kulat kuku gejala

 • kerapuhan tepi kuku plat atau seluruh permukaannya;
 • penyelewengan bentuk kuku, meratakannya struktur;
 • menghitamkan kuku.
 • memotong kuku di bawah kulit;
 • dysbiosis, mengantuk, kelemahan,
 • pasukan plat dari kuku, yang mana memimpin untuk pembentukan plak di bawah kuku putih atau warna kuning dengan bau yang tidak menyenangkan;
 • gatal-gatal, retak, membakar kulit di sekitar segera terkena kuku;
 • dysbiosis, mengantuk, kelemahan.

Setiap penyimpangan dalam penampilan kuku kaki harus berjaga-jaga, kerana ini mungkin menunjukkan pembangunan kuku kulat. Tindakan pertama dalam hal ini — sebuah perjalanan ke dokter kulit, yang akan mengkonfirmasi atau menyangkal ketakutan anda. Jika ini tidak dilakukan dengan segera, penyakit ini akan kemajuan. Pada pandangan pertama, apa-apa dalam penyakit ini adalah tidak. Bagaimanapun, selain semata-mata masalah estetika dan rasa tidak selesa, kulat mungkin karena komplikasi serius, sehingga bernanah jangkitan terjejas dan juga pembangunan gangren. Itu tidak mengetatkan dengan rawatan, mengambil tindakan segera, sebagai penyakit telah ditemui.

Tanda-tanda infeksi

Orang-orang pada risiko harus selalu memeriksa kaki, tepat pada masanya mengesan pertama gejala-gejala penyakit. Dalam kebanyakan kasus, penyakit ini mulai memanifestasikan dirinya sendiri di kaki yang besar. Kuku menjadi membosankan dan kabur, secara beransur-ansur lemah mereka struktur, ada kekasaran. Pertama tanda-tanda penyakit berikut:

 • di kawasan kuku dan di antara jari-jari kaki, gatal-gatal sengit bermula;
 • ada yang terbakar di tempat-tempat di mana memasuki jangkitan;
 • kuku menjadi kuning dan gelap;
 • meningkatkan jarak antara jari dan kuku;
 • pesakit merasakan kelemahan dan rasa mengantuk.

Lama-kelamaan, meningkatkan keratinization kuku di tempat tidur. Ini membawa untuk ubah bentuk kuku dan kemunculan di tempat tebal kuning pertumbuhan.

Gejala utama onychomycosis

Tanda-tanda kulat kuku boleh berbeza, bergantung kepada bentuk jangkitan. Di antara mereka adalah gejala utama:

 • plat kuning, blackens atau bertukar coklat putih, semakin besar;
 • permukaan meliputi kerak kasar, kuku mula runtuh;
 • plat menipis atau pekat;
 • kuku adalah cacat, yang disertai oleh sensasi yang menyakitkan;
 • di bawah plat; dermis sentiasa basah, ia mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan.

Tanda-tanda onychomycosis merujuk tak tertahankan dan gatal-gatal yang teruk, pembentukan pada kulit, pendarahan retak, gelembung dengan cecair.

Rawatan kuku kulat di tangan

rawatan kuku kulat

Untuk merawat kuku kulat pada kaki dan tangan yang digunakan dalam rakyat, profesional farmaseutikal (wangi-wangian, titik, penyelesaian) dan beberapa bahan kimia.

Konvensional, rawatan boleh dibagi menjadi:

 • Wangi-wangian, gel dan krim. Melembabkan dan menyuburkan tisu, memulihkan proses metabolik;
 • Jatuh dan penyelesaian. Dapat menembus ke dalam lapisan kulit, mencegah pembangunan kulat;
 • Pil dan suntikan. Diberikan sebagai rawatan utama dalam kes-kes maju daripada penyakit. Dilengkapi dengan persiapan untuk luar menggunakan;
 • Kaum ubat.

Ubat kaum yang berkesan

Untuk rawatan cepat kulat anda perlu menggunakan bersepadu perjuangan. Selain pil dan salep yang ditetapkan oleh dokter, anda boleh juga menggunakan itu resep obat tradisional.

Resep cara untuk menyembuhkan kulat di rumah:

 • Dari kulat membantu cuka. Di peringkat awal penyakit itu hanya akan disapu ke plat dua kali sehari (sebaik-baiknya sebelum menggunakan salep atau krim). Untuk maju kes yang lebih sesuai resep dengan cuka. Dalam balang kaca dipenuhi dengan 200 ml penyelesaian, selepas ada dicelup telur. Kapasiti dikeluarkan di tempat yang gelap untuk sementara waktu, sehingga telur tidak akan hanya filem (ia dibebaskan). Satu cara untuk memburuk-burukkan kuku di tangan dan kaki 1 kali sehari;
  Telur kulat
 • Kesan yang bagus akan jika 1 kali sehari untuk mengelap plat dengan hidrogen peroksida. Ia mempunyai kesan anti-bakteria dan melambatkan kelajuan pembangunan pertikaian;
 • Yang sangat mudah ubat untuk kulat kuku di tangan mandi dengan kopi atau teh yang kuat. 1 Cawan (200 ml) diambil dua paket teh atau dua sendok kimpalan. Jika prosedur dilakukan dengan kopi, kopi yang diseduh per 100 ml – 20 g tanah dari biji kopi. Dalam penyelesaian yang terhasil dua kali sehari untuk menyerap tangan dan kaki. Ini membantu menguatkan kulit dan meningkatkan tempatan kekebalan;
 • Untuk menyembuhkan onychomycosis di rumah anda boleh juga menggunakan yodium. Sebagai peroksida, ubat ini mempunyai kuat anti-dan kulat tindakan. Memohon kepada anda plat dua kali sehari, maka anda boleh menggunakan salep;
  Yodium kulat
 • Jika Anda melihat awal yang kulat, ia adalah mungkin untuk melumasi berasingan jari atau mereka seluruh tangan dengan minyak celandine. Kaedah ini akan membantu untuk membuang tidak hanya spora deposit, tetapi juga ketuat, hangnails dan jauh memperkuat tulang tisu. Selain itu, anda boleh memohon peppermint;
 • Diri untuk menyembuhkan kulat membantu teh 35%. Dia adalah di farmasi untuk perintah. Perlu diperhatikan yang dadah akan membantu mengalahkan bahkan yang paling maju dan kes rumit. Dua kali sehari untuk melumasi terjejas salep. Ini mudah dan mampu pilihan akan memberi lebih terkenal farmaseutikal ubat-ubatan;

kulat kuku pencegahan

Rumah rawatan mengambil masa yang lebih lama daripada dadah, tapi benar-benar selamat. Paling kaedah ini tidak hanya memastikan penghapusan kulat, tetapi juga untuk menguatkan plat.

Onychomycosis adalah penyakit berbahaya yang memerlukan diagnosis yang tepat dan rawatan. Terapi, ubat-ubatan dan rakyat dipilih secara individu, bergantung kepada corak proses patologi.