Pencegahan infeksi – rawatan kasut bila kulat kuku pada kaki. Bagaimana dan apa proses?

Kulat kuku pada kaki – satu perkara yang sangat tidak menyenangkan. Ia menyebabkan rasa tidak selesa, bau, dan gatal-gatal.

Ini bukan yang terburuk, karena apa-apa jangkitan melemahkan sistem imun dan mewujudkan kelemahan untuk virus patogen ke sistem. Mengabaikan rawatan tidak membetulkan keadaan, dan akan membawa lebih banyak masalah.

kasut rawatan

Adakah saya perlu untuk membasmi?

Kulat kuku adalah bentuk kehidupan yang merebak spora. Ia boleh wujud dalam kondisi ekstrim, untuk bertahan secara tiba-tiba perubahan suhu dan tekanan. Hanya, sebelum, dia tidak bisa menahan -- kekurangan kelembapan.

Air adalah habitat utama kulat bentuk kehidupan. Penyebaran yang kulat mengganggu penyakit. Bahkan jika seluruh massa akan 1% bakteria – datang berulang. Menghapuskan punca penyakit – rawatan – masalah waktu.

Apakah prosedur?

Pertama sekali, kasut perlu dicuci, sebagai bersama-sama dengan kulat, tidak boleh berbeda jenis virus. Kemudian anda perlu kering sepasang sepatu dan padamkan mereka feri. Ketika proses ini adalah bersih dan rawatan haba adalah lebih daripada anda boleh meneruskan kepada pembasmian kuman dengan bantuan ubat-ubatan.

Di tempat jangkitan sentiasa lembap kulit. Ini adalah kerana kulat mengganggu normal pertukaran cairan dan menarik air dari yang lain tisu untuk membuat untuk diri mereka sendiri keadaan yang baik untuk semula dan kehidupan.

Asas maklumat mengenai ubat

Di tengah-tengah kerja mereka terletak prinsip normal keseimbangan air dan pengaktifan imun halangan. Beberapa komponen mempengaruhi organisme secara langsung, mengganggu mereka pembiakan proses.

Chlorhexidine

Untuk kegunaan di pergigian, neurologi dan pembedahan. Bahan merawat luka, luka bakar, kulat pendidikan. Cecair mengandungi ada alkohol, tidak memiliki rasa dan bau, menyerap dengan cepat.

Arahan: Memohon cecair untuk kapas dan lap jangkitan tapak 3-4 kali sehari, atau membuat lotion untuk 10-15 minit.

Miramistin

Bahan aktif milik kelas permukaan-bahan-bahan aktif (surfaktan). Dibuka pada 1970-an di USSR. Pada mulanya, bahan yang harus digunakan dalam pembasmian permukaan kapal angkasa, tetapi kemudian datang ke pasar di seluruh pengguna.

Efek:

 • antiseptik;
 • terhadap penyakit;
 • regeneratif.
bagaimana untuk merawat kasut miramistina

Algoritma adalah kesan antiseptik adalah kesan pada lipid dinding sel. Dalam hal ini, kapasitas dinding terganggu, dan bakteria binasa. Untuk sel-sel tubuh, ubat itu tidak berbahaya.

Rangsangan phagocytes dan makrofaj menyumbang untuk pemulihan sistem imun. Menyerap bernanah yang besar-besaran dalam bahan cecair dan menghapuskan luaran organisme yang membantu tubuh dengan cepat menyembuhkan luka.

Pembasmian kuman cara di tangan

Tak perlu untuk lari ke toko obat dan membeli bahan kimia khas untuk membasmi, kau boleh lakukan apa yang semua orang telah di rumah di tangan.

Cuka

Kaedah yang paling popular adalah mandi. Untuk prosedur yang anda perlukan untuk menyediakan 3-4 cawan cuka. Tuangkan cuka ke besen dan cairkan dengan air sehingga sampai tahap cecair tidak melindungi kaki. Segera sebelum proses mencuci mereka dengan sabun dan biarkan mereka kering selama beberapa waktu.

Prosedur mandi berlangsung 15 minit. Bersedia dan menyebarkan tuala lebih awal, karena cuka membuka liang, dan sejak menarik keluar dari air sehingga memakai stoking pada kulit boleh mendapatkan terinfeksi. Frekuensi prosedur itu, 2 kali sehari.

Hidrogen peroksida

Peroksida telah berkuasa kesan antiseptik, karena mereka bereaksi pemulihan dengan udara. Akibatnya, oksigen menguap pada tingkat yang dipercepat dan sel menyesakkan. Oleh itu, ketika digunakan untuk dicuci tangan pada mereka muncul putih busa – ini adalah produk pecahan mikroorganisme. Lap tempat jangkitan setiap 24 jam selama 2 minggu.

Ia bukan ubat untuk jamur, tapi keadaan pesakit bisa memudahkan. Boleh dicampur dengan air dan semburan dengan pistol semburan.

Alkohol

Kita bercakap tentang ammonia, yang walaupun nama adalah tidak benar untuk alkohol. Ia adalah larutan alkali, yang memberi kesan buruk kepada aktiviti penting kulat.

Juga mempunyai baik anti kesan, merangsang sistem imun. Perlahan-lahan hapuskanlah tempat pergerakan, yang lokalisasi kulat dengan jumlah yang kecil ammonia. Ulangi sepanjang minggu, 2-3 kali sehari.

kasut minyak rawatan

Teh pohon minyak

Ini asli komponen banyak digunakan dalam perubatan berlatih di Australia. Di samping itu, ia dianggap berbahaya antibiotik dan anti-alergi pada obat. Dalam kasus yang jarang terjadi, boleh menyebabkan intoleransi dadah.

Kelebihan:

 • adalah sesorang kulat struktur;
 • boleh digunakan dalam kombinasi dengan ubat-ubatan lain untuk rawatan kulat;
 • mudah untuk digunakan,
 • ada kontra;
 • berkesan pada mana-mana pentas penyakit;
 • murah.

Formalin penyelesaian 25%

Dalam penyelesaian formalin, kulat mati dalam 10 minit, yang sangat berkesan bagi pembasmian kuman kasut. Dalam larutan chloramine kemusnahan kulat organisme yang berlaku selepas 35 menit. Boleh dicampur dengan air di nisbah 1:6 untuk mencuci lantai dan permukaan. Hal-hal dan cadar boleh masak dalam 2% penyelesaian formalin.

Peralatan untuk pembasmian kuman

Sangat efektif adalah menggunakan mesin khusus yang menggabungkan kesederhanaan dan mudah. Banyak dari mereka memiliki fungsi pemanasan sehingga 65 derajat Celcius, yang mewujudkan kering iklim, tidak sesuai untuk kehidupan yang kulat.

Apa cara yang lebih baik untuk membasmi stoking, kanak-kanak kaki?

Mulai merawat anak-anak perlu berhati-hati, karena tubuh masih berkembang, dan apa-apa gangguan boleh menyebabkan kesan negatif.

Yang paling aman produk yang mengandungi terbinafine. Boleh digunakan dalam pasien yang telah mencapai usia 2 tahun, dos dan frekuensi bergantung kepada massa. Kursus ini berlangsung satu atau dua bulan.

Rawatan dengan Itraconazole dan ketoconazole telah tidak menentu kesan. Frekuensi dan senarai sampingan kesan-kesan yang bermakna rawatan untuk mewujudkan dan mentadbir doktor.

rawatan kuku kulat

Bagaimana untuk mengendalikan kuku dan kaki

Sesuai kapas atau buang tisu basah. Jangan gunakan biasa handuk atau sapu tangan, karena mereka hidup kulat atau mati dan membusuk bakteria. Berulang kulit hubungi akan memperlambat proses penyembuhan.

Beberapa tips tentang kebersihan diri:

 • digunakan untuk muka, badan, kaki, yang berbeza tuala;
 • mencuci kaki anda dengan sabun setiap kali kau mandi;
 • mengganti kaus kakimu sepanjang hari, dan Kasut sol setiap dua minggu;
 • sarung kaki perlu diselesaikan dengan besi panas, dengan tujuan mencegah dan pembasmian kuman.

Langkah-langkah pencegahan

Jangan melawat kaum mandi dan mandi, terutama tanpa alas kaki. Sebab ini adalah yang paling umum di antara faktor risiko. Jika mungkin, tidak berjalan dengan bertelanjang kaki di biasa atau kotor.

Mengelakkan hipotermia kaki, terutama jika anda tinggal di iklim lembap. Tidak membeli sintetik stoking dan footcloths, menjengkelkan kulit, memilih kasut asli.

pencegahan kaki kulat

Kesimpulan

Aku berharap ini akan membantu anda untuk menghilangkan kulat, dan lebih baik untuk menghalangnya daripada berlaku. Berpikir tentang kesehatan sekarang, anda tidak ingin memakai kasut tertutup di musim panas dan menderita dari yang gatal-gatal, sementara sekeliling bersenang-senang dan berehat.

Kami mengingatkan anda bahwa data yang disebutkan dalam artikel – tidak cadangan langsung atau panggilan untuk tindakan, tetapi hanya koleksi tips yang boleh membantu kamu mengatasi ini perasaan yang tidak menyenangkan. Melindungi diri dan orang yang anda sayangi.