Kulat kuku kaki, kaki kulat foto. Bagaimana untuk merawat di rumah.

Kulat kuku kaki dan kaki yang kulat — penyakit yang sangat biasa. Mereka bertemu setiap kelima penghuni planet kita. Itu jamur yang sangat gigih untuk menyingkirkan mereka sangat sukar, dirawat lama. Jika kulat pada kuku, ia akan perlu dirawat sampai, sampai kau berkembang baru sihat kuku (sehingga tahun). Jika kulat kulit kaki, harus dirawat satu bulan atau lebih.

kulat kuku kaki

Kulat kuku tidak hanya jelek dan tidak estetika menyenangkan. Pada tahap akhir, yang kulat mempengaruhi sistem imun. Dalam darah racun yang muncul dalam proses penting aktiviti yang kulat patogen. Jadi tidak perlu untuk bertahan, untuk menyembunyikan, yang perlu menderita. Harus dirawat. Lebih cepat kita mendeteksi penyakit, lebih cepat dan lebih mudah untuk membuangnya.

Sebab-sebab yang kulat kuku dan berhenti

Ada faktor dan sebab di mana untuk mendapatkan sakit dengan kulat, peningkatan risiko. Anda mungkin "menangkap" kulat jika kaki, jari-jari kaki Anda punya luka, jagung, melecet. Ini mungkin disebabkan oleh sempit, kasut yang tidak selesa. Anda juga boleh terluka dalam pedicure, di dalam dan di salon.

Lemah kekebalan juga boleh menyebabkan jamur infeksi kuku.

Dalam keadaan miskin kebersihan diri yang mudah untuk mendapatkan diri anda sebuah "kejutan". Sebagai contoh, ada banyak orang di angkatan darat mendapatkan kulat. Mencuci kaki anda setiap hari, ganti kaus kaki kamu setiap hari. Jika kaki berkeringat banyak, ia adalah perlu untuk menggunakan cara yang khas dari keringat.

Sering menggunakan antibiotik boleh menyebabkan penyakit kulat.

Kulat mempengaruhi kaki, boleh berbeda. Untuk mengetahui apa yang kulat ini melanda sebenarnya yang Anda perlukan untuk mengambil ujian pada menyemai. Ketika jamur yang tumbuh di dalam makmal menguji ubat yang dapat membunuh mereka. Dalam kes ini, itu akan berkesan, karena Kau akan segera pengaruh yang kulat ubat yang betul.

Selalunya, banyak dirawat bebas dengan memilih ubat dari iklan atau membaca ulasan online. Sebenarnya, ubat yang sama boleh menyembuhkan satu dan satu lagi yang tidak membawa apa-apa hasilnya, seperti kulat adalah berbeza. Dari ini dan ada perbincangan di Internet tentang keberkesanannya pelbagai anti dadah.

Kulat kuku dan berhenti: jangkitan

Paling sering kulat terinfeksi dari orang yang sakit. Di ketiga kes jangkitan datang dari saudara dekat dengan siapa Kau tinggal bersama-sama. Perkongsian Selipar, gunting kuku, mandi span dan lain-lain perkara yang akan meningkatkan resiko dari infeksi.

Juga mudah untuk "tersandung" pada spora di tempat awam: di kolam renang, di pantai, di dalam bilik mandi dan sauna. Di kelembapan yang tinggi kemungkinan infeksi yang sangat meningkat. Terutama jika kaki anda mempunyai luka, walaupun kecil. Spora sangat gigih, mereka mungkin perlu beberapa bulan untuk tetap di dalam pasir.

Secara Umum, risiko ini semua tempat-tempat di mana Anda berjalan dengan bertelanjang kaki. Dan juga orang lain kasut. Bahkan jika itu orang yang kasut Anda meletakkan pada, tidak mengalami kulat, ia boleh menjadi pembawa patogen.

Pertama manifestasi kulat kaki boleh bermula sebagai mengelupas. Oleh itu, memeriksa mereka dengan hati-hati dengan kakinya di masa untuk membuat pengaturan yang diperlukan.

tanda-tanda kaki kulat

Tanda-tanda dan gejala-gejala penyakit yang

Terdapat tiga peringkat penyakit kulat. Di peringkat pertama, kuku kulat tidak boleh terlepas pandang. Ada tempat-tempat kecil atau jalur sedikit warna kuning. Ketebalan kuku tetap sama. Ramai orang, melihat apa-apa "berbahaya" tempat kejadian, tidak membayar perhatian kepadanya. Tetapi jika pada peringkat ini, untuk mengambil rawatan, anda boleh cepat menghilangkan penyusup. Dan bukan hanya cepat, tetapi murah mungkin, sejak rawatan kulat mahal "senang".

Dalam peringkat kedua, titik kecil mulai tumbuh dalam saiz. Ini terjadi perlahan-lahan dan secara beransur-ansur. Mengubah warna tempat, ia menjadi putih atau kuning, kuku pekat, menjadi longgar. Kau bisa menghilangkan kulat pada peringkat ini jika Anda adalah yang berjaya akan memilih ubat-ubatan atau rakyat yang akan merugikan Anda patogen.

Lebih cenderung untuk menyembuhkan orang-orang itu berarti, jika kuku disambar oleh 1/3, tidak lebih.

Di peringkat ketiga, yang kulat meliputi seluruh kuku. Warna yang terkena kuku menjadi kuning atau abu-abu, struktur adalah poros, dengan rongga. Kulat dalam kes ini telah ditangkap sangat baik tidak hanya pada kuku, tetapi di bawah itu. Untuk menghilangkan kulat pada peringkat ini yang paling sukar, perlu banyak masa dan wang. Pada peringkat ini, pastikan anda mengambil pil dan penggunaan dana tempatan. Beberapa lilin dan pernis tidak mendapatkan off.

Jika Anda ragu-ragu lagi, sama ada Anda telah jamur pada kuku, anda boleh melakukan ini ujian. Mengambil deposit, larut dalam air. Dalam penyelesaian ini rendam disyaki penyakit kuku beberapa minit. Kemudian menilai hasil. Kuku yang sihat bertukar coklat selepas prosedur. Kulat noda akan tetap sama warna.

Tanda-tanda kaki kulat

Tanda pertama kulat kaki — mengupas kulit dan kekeringan. Ini boleh sertai gatal-gatal dan kemerahan. Tapi pertama, sangat sering semuanya bermula dengan mengelupas di antara jari-jari kaki.

Bila kulat kaki bau busuk apabila berpeluh (lebih buruk daripada biasa). Dalam beberapa kasus, mungkin ada gelembung yang terasa gatal dan juga jagung.

Jika Anda jejak yang telah terjadi perubahan dalam bentuk retak, gatal-gatal, kekeringan, sudah waktunya untuk memulai layanan. Pada tahap awal boleh menjadi bebas dirawat dengan gel dan salep.

Tidak lama lagi yang kulat sampai kuku, apabila ia adalah lebih baik untuk berjumpa doktor.

Kaki atlet boleh sukar untuk eksim atau psoriasis, yang berarti wajib lawatan ke dokter kulit.

kulat rawatan kuku kaki

Rawatan kuku kaki kulat

Dalam kes ketika disambar tidak lebih dari 2 kuku dan saya besar kuku jari kaki terlibat dengan kulat tidak lebih daripada 1/3, ia adalah mungkin untuk menggunakan berbagai media tempatan.

Sebelum untuk memohon satu alat luar, anda perlu untuk membersihkan kuku untuk membuang semua kelonggaran di bawah kuku telah menjadi nipis. Cara-cara ia berfungsi lebih baik. Itu sila berhati-hati dengan gunting untuk mengelakkan kecederaan. Dalam hal luka yang kulat boleh menyelesaikan dalam lebih dalam.

Dalam kasus yang lebih maju, anda harus mengambil pil ini bersama-sama dengan poles atau lilin.

Pil banyak, diri anda lebih baik untuk tidak memilih ubat ini. Pertama, Anda mungkin tidak sesuai untuk memilih pil. Kedua, semua pil yang kulat ini sangat beracun, mereka kerosakan teruk hati, ginjal. Tidak ada yang tidak terkawal ambil ubat ini. Pada masa yang sama, anda perlu minum lagi sesuatu untuk menyokong hati. Anda juga harus berhati-hati membaca apa yang ubat-ubatan ia adalah mungkin untuk menggabungkan dipilih doktor pil (doktor mungkin tidak membayar perhatian kepadanya). Dan lihat pada kontra yang diberikan tablet.

Rawatan yang dijalankan sehingga, sehingga anda tumbuh kuku yang sihat.

Jamur kuku kaki: rakyat untuk rawatan.

Menulis beberapa kaum yang berkesan untuk rawatan kuku kulat. Ini alat-alat yang efektif rumah rawatan di peringkat awal penyakit. Ingat yang rawatan mengambil masa yang lama, dari 2 minggu untuk beberapa bulan.

Kuku jari kaki rawatan kulat dengan yodium.

Kaedah ini adalah yang paling mudah dan sangat popular. Perlu bersih dan kering kuku untuk smear dengan yodium (dengan bantuan kapas Bud) dua kali sehari. Bersebelahan sihat kuku juga perlu memburuk-burukkan untuk mencegah tiga kali seminggu. Selepas seminggu anda mungkin merasa sedikit sensasi terbakar di terinfeksi kuku. Mengenai kaedah ini banyak maklum balas positif. Itu hanya negatif — kuning kuku itu sepanjang waktu.

Rawatan teh cendawan.

Sebelum menggunakan alat ini, kulit di sekitar pesakit kuku harus basah dengan krim berkhasiat atau salisilik salep. Kemudian pada kuku meletakkan sekeping masam kulat teh, naikkan beg plastik dan pembalut. Dari atas ke memakai stoking. Biarkan semalaman, di pagi hari untuk memotong tebal kuku. Ketika menggunakan metode ini, orang-orang merayakan cukup banyak kesakitan.

Sabun septik untuk merawat kulat.

Prosedur ini dilakukan sebelum tidur. Sakit kuku berbuih dengan sabun, tutup dengan garam dan balut. Untuk mengulangi ini langkah dalam minggu ini.

Kaedah merawat kulat dengan cuka dan gliserin.

Patogen yang terbunuh di sebuah kebetulan. Cuka adalah alat yang agak berkesan dalam memerangi kuku kulat. Ia adalah penting untuk mengambil bukan hanya cuka, tetapi asetik 70%. Campurkan dengan gliserin di bahagian yang sama. Ini campuran untuk melumasi terkena kuku dua kali sehari. Biarkan campuran benar-benar kering. Rawatan yang dijalankan tiga minggu.

jamur kuku kaki mandi

Sabun mandi soda.

Kaedah ini tidak terapeutik. Tapi ia membantu untuk melembutkan kuku, keluarkan lapisan keras, yang mencegah dadah untuk menembus lebih dalam. Oleh itu, saya cadangkan untuk melakukan ini mandi sebelum menggunakan kuku salep atau jernih. Dalam mangkuk tuangkan air panas. Ia adalah panas, juga dikukus kuku. Dalam air ini larut tiga sudu baking soda (7 liter air) dan menjengkelkan arang batu-tar atau sabun (juga kira-kira 3 sudu). Sabun untuk betul larut dalam air. Dalam penyelesaian ini rasparte kaki, memotong kuku. Untuk kaki kering menggunakan ubat. Tahan mandi itu 2 kali seminggu.

Saya ingin mengatakan bahawa semua tradisional kaedah tidak diiktiraf oleh pegawai perubatan.

Dan satu lagi kata-kata. Semasa rawatan, sepatu anda perlu untuk merawat anti semburan atau cuka di dalam. Juga merawat mandi bakteria agen setidaknya seminggu sekali.