Kulat kuku pada kaki besar

Hello, dear pembaca. Tentang penyakit ini sebagai onychomycosis, mungkin pernah mendengar segala-galanya. Setiap hari kami melihat adalah anti-kulat ubat yang berjanji untuk mengatasi penyakit dalam waktu sesingkat mungkin. Tetapi untuk benar-benar menyembuhkan kulat kuku pada kaki adalah tidak begitu mudah seperti itu mungkin kelihatan pada pandangan pertama. Ada yang kehilangan plat kuku, pemulihan yang akan mengambil masa. Tentu saja, onychomycosis tidak diklasifikasikan sebagai penyakit berbahaya, tetapi juga untuk berjalan dan tidak berbaloi. Ini boleh membawa bukan hanya untuk kehilangan estetika penampilan kuku, tetapi juga untuk kerugian lengkap.

kulat kuku pada ibu jarinya

Lebih baik untuk tidak membawa anda kuku ke negeri ini dan ketika pertama gejala-gejala penyakit begin dia rawatan. Tidak ada yang kebal dari jangkitan dengan kulat, jadi kita masing-masing harus tahu bagaimana untuk merawat kuku kulat pada kaki besar – rawatan di rumah.

Mengapa saya mendapatkan jamur kuku – punca

Ada banyak penyakit yang kita bisa mengambil di mana-mana masa. Seseorang yang jatuh sakit segera setelah kontak dengan orang sakit, dan seseorang "mengambil" bahkan di tengah-tengah wabak selsema.

Seperti yang anda tahu, di sini semuanya bergantung pada tingkat kekebalan manusia. Penurunan itu membuat tubuh lemah untuk banyak penyakit berjangkit, termasuk onychomycosis dan.

Menyebabkan infeksi dengan kulat kuku boleh menjadi seperti:

  • kegagalan mematuhi peraturan kebersihan menjaga kaki anda. Banyak menumpukan perhatian pada tangan kebersihan, walaupun kaki memerlukan penjagaan yang sama. Anda harus selalu membawa keluar rawatan selepas tempoh yang panjang memakai kasut. Di samping itu, kau harus menghindari hubungan kaki dengan kasut orang lain atau hal-hal lain. Untuk mengambil bersama mandi (dalam gym, sebagai contoh), anda hanya perlu sepatu karet;
  • mekanikal kerosakan kepada kuku atau tisu jari. Kehadiran luka terbuka di kawasan jari akan mempercepatkan proses pembangunan kulat. Oleh karena itu, dalam hal apa-apa kerusakan jaringan harus segera mengobati luka dengan antiseptik;
  • berhenti berlebihan berpeluh. Jika apa pun masa tahun anda telah berkeringat kaki, anda butuhkan untuk membayar perhatian khusus kepada mereka kebersihan. Kulat menggandakan selamat di persekitaran yang basah, jadi kasut juga membutuhkan perhatian khusus;
  • tidak nyaman atau miskin kualiti kasut. Ia adalah sangat penting untuk memakai kasut yang diperbuat daripada "sandal" bahan-bahan. Agar kaki tidak berkeringat banyak, anda perlu tetap sirkulasi udara. Ini adalah sangat penting dalam masa yang sejuk tahun ketika kita memakai kasut tertutup.

Jika anda terus-menerus mengekalkan tahap mereka kekebalan, ini barang-barang yang mungkin tidak menyebabkan kulat kuku di jari kakiku. Sedikit kelemahan sistem imun akan membuka jalan bagi perkembangan penyakit.

Sistem kekebalan tubuh kita adalah dipengaruhi oleh banyak faktor, ada yang di luar kendali kita. Itu adalah lebih baik untuk mematuhi peraturan kebersihan menjaga kuku anda dan kulit kaki untuk memastikan bahawa ia tidak menyebabkan pembangunan kulat.

Jenis kulat kuku pada kaki besar

Dalam usaha untuk rawatan untuk lebih berkesan, ia adalah perlu untuk memilih sesuai dadah. Ini boleh dilakukan hanya dalam menentukan betul diagnosis. Itulah mengapa ia adalah penting untuk tahu ciri-ciri setiap jenis kulat.

ragi kulat

Ragi kulat

Ini bentuk dianggap sebagai salah satu yang paling biasa. Mempunyai ciri-ciri yang penting pengurangan ketebalan plat kuku, menyebabkan pemisahan dari tempat tidur.

Juga, ada perubahan warna kuku, yang menjadi kuning. Terutama dalam kes-kes maju, kuku dicat warna coklat yang membawa kerugian yang lengkap.

Dalam bentuk ini memberi kesan bukan hanya kuku tetapi juga kusyen. Dalam struktur kulit radang proses itu adalah ciri-ciri kemerahan dan bengkak.

Dermatophyte

Kuku plat terlibat secara beransur-ansur, dan ciri-ciri oleh penampilan tegak noda kuning di atasnya. Kekalahan biasanya bermula di sudut atas kuku, dengan yang tidak beransur-ansur pelepasan plat dari jari.

Jika anda mengabaikan gejala, kulat merebak ke seluruh kuku, yang akhirnya akan membawa kerugian yang lengkap.

Cendawan

Ini adalah bentuk yang paling mudah rawatan, sejak kulat tidak menembusi jauh ke dalam kuku. Itu, tidak kehilangan hanya lapisan atas plat, yang ditandai oleh perubahan warna.

Warna akan bergantung pada peringkat penyakit. Jadi, ia boleh berubah dari hijau dan kemudian hitam. Di samping itu, pada permukaan kuku boleh muncul tempat gelap dan titik.

Lama-kelamaan, kuku kulat boleh pergi pada kulit yang akan membuat lebih banyak masalah. Itu adalah lebih baik untuk merawat kulat sebelum ia pergi ke tisu lain.

Jika anda melihat bahwa struktur kuku anda ada apa-apa perubahan (lapis plat, kotoran), ia adalah perlu jumpa doktor.

Setelah menentukan jenis kulat, doktor boleh menetapkan hak rawatan yang akan membawa hasil yang dikehendaki. Dipilih sendiri ubat mungkin tidak menghasilkan hasil apa-apa, hanya karena ia tidak sesuai dengan anda.

Kulat kuku pada kaki yang besar. Berkesan rawatan di rumah

Banyak orang-orang berpaling untuk obat tradisional karena ia ubat yang lebih aman daripada farmasi ubat-ubatan. Selain itu, harga ubat kaum hampir selalu jauh lebih rendah daripada banyak ubat-ubatan.

Tapi kita harus perhatikan yang jenis ini akan berkesan hanya pada tahap awal yang kulat.

Mandi dengan yodium

Kaki panas mandi menggalakkan nyahgandingan tidak hanya kulit tetapi juga terlibat dengan kulat plat kuku. Yodium dalam hal ini bertindak sebagai antiseptik yang menembusi struktur kuku.

Setelah menjalankan prosedur ini akan menjadi lebih mudah untuk membuang bahagian yang terjejas kuku. Setelah itu, ia adalah penting untuk merawat jari dengan anti-salep dan memohon khas balut.

rawatan kulat sabun

Sabun

Sebagai tambahan dana untuk menggunakan sabun. Serpih sabun larut dalam air panas. Untuk mengambil mandi selama 20 minit.

Lembab, lembut kuku maksimum pembersihan. Potong dari bagian kuku yang terlibat dengan kulat.

Mandi dengan tambahan cuka

Dua liter air akan memerlukan satu liter cuka penyelesaian. Anda harus meletakkan kaki dalam besen untuk sekitar lima belas menit.

Prosedur yang dilakukan sekali sehari, dan disarankan untuk melakukannya sebelum tidur. Cuka pergaduhan kulat, ketika air panas menggalakkan nyahgandingan kulit dan kuku.

Lemon

Seperti yang anda tahu, jus lemon mempunyai kesan antiseptik yang akan membantu kita dalam menghilangkan kulat.

Yang kita perlukan hanya satu potong, yang mesti digunakan untuk terjejas. Betulkan sepotong dengan plaster dan bungkus plastik.

Sebelum awal prosedur ia adalah penting untuk wap kaki, menahan mereka di bak mandi air panas. Tahan sebaik-baiknya di malam untuk keesokan harinya ia adalah mungkin untuk keluarkan lembut bahagian kuku.

Celandine

Jus segar kilang itu harus digunakan pada terkena kuku setiap dua jam sepanjang hari. Kursus rawatan adalah dua minggu.

Aspen

Penyelesaian mandi bersedia atas dasar kering aspen. Untuk menyediakan anda perlukan 100 g bahan baku yang ingin anda mendidih setengah liter air.

Kaki harus disimpan dalam penyelesaian untuk kira-kira 15 menit, setelah yang kuku dilindungi dengan yang istimewa paste membuat sabun dan soda.

Garam laut

Dalam satu liter air masak perlu untuk benar-benar larut satu sudu garam. Prosedur yang disarankan yang akan dijalankan pada waktu malam untuk tisu waktu untuk pulih.

Kentang

Dalam kes ini, kita akan membutuhkan kulit kentang. Pembersihan dimasak dalam air kosong sehingga benar-benar dimasak, kemudian lembut. Sup yang terhasil akan menjadi dasar untuk mandi. Peredaran masa memohon kepada terjejas pes dimasak kulit.

Obat tradisional melibatkan menggunakan sumber asli, tetapi ini tidak bermakna bahawa mereka tidak mempunyai kesan sampingan. Beberapa produk boleh menyebabkan reaksi alergi, jadi sebelum ia adalah rawatan yang terbaik untuk berjumpa doktor.

Apa yang farmasi ubat untuk kulat kuku anda boleh guna

Ubat-ubatan yang dipilih bergantung pada jenis dan peringkat yang kulat. Yang paling biasa digunakan tempatan dana, tetapi terutama dalam kes-kes yang teruk boleh diberikan ubat untuk oral pentadbiran.

Ada tiga jenis utama farmasi bermakna bahawa anda boleh digunakan untuk menyembuhkan kulat kuku pada kaki yang besar.

terapeutik pernis

Terapeutik pernis

Ini bermakna ia masuk akal untuk digunakan hanya pada tahap awal penyakit apabila kuku telah belum bermula untuk memisahkan dari jari. Endapan digunakan untuk rosak kuku dengan lapisan tipis. Komponen yang terkandung dalam pernis melembutkan struktur plat kuku, serta membasmi itu.

Ciri utama alat ini adalah bahawa ia berfungsi sekitar jam. Ini sangat mempercepat proses penyembuhan.

Semburan, salep dan krim

Jika cat digunakan semata-mata untuk plat kuku, cara seperti ini boleh digunakan dalam hal penyebaran jangkitan untuk tisu lembut. Alat itu adalah komponen, mengurangkan kesan komponen lain. Ia akan melindungi anda kuku dan kulit dari kerusakan. Sebelum menggunakan mana-mana cara yang dicadangkan untuk membersihkan kaki kotoran dan kulit mati.

Ubat-ubatan oral pentadbiran

Dalam kes yang paling teruk tempatan terapi menjadi tak berdaya. Kulat boleh merebak ke organ-organ dalaman, yang boleh menyebabkan kesan yang serius.

Permohonan semua ubat ini mungkin menjadi mungkin hanya jika mereka telah ditetapkan oleh dokter. Ini adalah benar oral ejen, seperti yang mereka berhubungan dengan dadah yang kuat dengan tindakan.

Onychomycosis seolah-olah tidak berbahaya penyakit di mana adalah mungkin untuk tidak membayar perhatian. Tapi itu saja tidak pergi, jadi cepat atau lambat rawatan akan memiliki untuk berurusan dengan.